друкувати


Повернення втрачених заощаджень: Бути реалістами й оптимістами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-28 12:20:14

На адресу редакції надходить чимало запитів від наших читачів (письмово і по телефону) з проханням роз'яснити порядок виплати компенсаційних втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених в установи Ощадного банку СРСР. Ми попросили відповісти на запитання заступника керуючого філією Коломийського відділення ВАТ "Державний ощадний банк України" Наталію ГАВРИЛЮК.

— Скільки вкладників уже звернулося, скільки виплачено грошей, яка сума надійшла?

— Станом на 22 січня зареєстровано по місту Коломия і Коломийському району майже 4,5 тисячі вкладників, з них 1800 уже отримали належні їм виплати, у загальній сумі — 1 мільйон 600 тисяч гривень.

— Якщо людина раніше не зверталася за виплатою по 50 гривень і не має компенсаційного рахунка?..

— Їй треба звернутись у відділення за місцем реєстрації вкладу, щоб там провели перерахунок у гривні. Фактично усі наші відділення в Коломиї знаходяться за старими адресами, а ті, що були на пошті і в гуртожитку на Петлюри, переведені на вулицю Січових стрільців, 39.

— Виплата грошей проводиться з урахуванням отриманих раніше 50 гривень?

— Ні. Незалежно від того, отримала вона чи ні раніше 50 гривень, сума виплачених тепер коштів не перевищуватиме тисячі гривень. До уваги беруться тільки заощадження, поміщені у період до 2 січня 1992 року.

— За яким графіком і в ЯКОМУ режимі працюють відділення банку?

— Інформацію про це ми вивішуємо на вхідних дверях, тому що ситуація змінюється відповідно до вказівок з Києва. Цього тижня ми працюємо за таким графіком: з понеділка по четвер проводимо виплати, у п'ятницю з 8.00 до 17.00 і в суботу з 8.00 до 14.00 — реєстрацію. Реєстрація і виплата проводиться в порядку живої черги.

— Які документи слід подати для реєстрації?

— Паспорт, ксерокопію паспорта (сторінок із прізвищем, ім'ям та по батькові, датою народження, номером та серією паспорта, ким і коли виданий), ксерокопію довідки про присвоєння ідентифікаційного коду, ощадну книжку, заповнити заяву.

— Бланки заяв видаються безкоштовно?

— Хочу наголосити людям, щоб вони ніде не купували бланки, їхня форма змінювалась уже кілька разів, де гарантія, що маєте на руках саме ту, що треба? Не поспішайте і заповнювати бланк, на місці адміністратор, коли дійде до вас черга, допоможе заповнити його. Бланки видаються безкоштовно.

— Є інформація, що людям пропонують купувати не тільки бланки заяв, а й місця у черзі, де виникають різні правопорушення.

— Працівники банку не мають права втручатися в чергу. Якщо в когось є якісь претензії, зауваження, скарги на порушення правопорядку, — слід звертатися до представників правоохоронних органів, які чергують біля кожного відділення. Ми забезпечуємо реєстрацію і виплату, у проведенні яких допомагають адміністратори. Людям слід дослухатися до їхніх порад та рекомендацій і оцінювати ситуацію реально, не допускаючи стовпотворіння й ажіотажу.

— У засобах масової інформації вже не раз з'являлися шокуючі роз повіді про гіркі наслідки від стовпотворіння у чергах — люди непритомніють, вмирають, потерпають і самі банківські працівники. У Коломиї, певне, теж є "гарячі" точки?

— Скажімо, у відділенні, що на вулиці Богуна в Коломиї, люди займали чергу з 12-ої ночі. Зрозуміло, що чергу, в якій було майже 300 осіб, усе одно за день не обслужиш, отож, під кінець зміни вкладники фактично штурмували відділення, паралізували роботу. Ніхто від цього не виграв. Тому у нас прохання до людей: дайте нам можливість працювати в нормальних умовах.

— Передбачалося, що виплата грошей здійснюватиметься через три дні після реєстрації, але так чомусь не виходить.

— Реєстраційні документи ми відсилаємо у Київ, виплата готівки проводиться згідно з надходженнями на рахунок кожної окремої людини, платіжного документа.

— Чи планується відкриття інформцентру, де людина зможе отримати всю інформацію, перш ніж іти в Ощадбанк?

— Навряд чи є із цьому потреба, наші адміністратори нададуть бажаючим вичерпну інформацію.

— По телевізору показували сюжет, як в Одеській області по віддалених селах виїжджали мобільні групи банківських працівників. Чому в нас не можна таке організувати?

— З часом, коли спаде напруга, зменшаться черги, цілком можливо, що наші працівники теж зможуть виїжджати.

— Чи можна вже написати заяву, щоб гроші з ощадкнижки приніс листоноша?

— Наразі ще не розроблено механізм, за яким виплата грошей проводитиметься через "Укрпошту", але для реєстрації людині все одно доведеться спершу звернутися в банк.

— Якщо людина — інвалід, прикута до ліжка, чи може вона розраховувати на допомогу соціального працівника, щоб зареєструватися?

— Так, звичайно. Для цього достатньо мати доручення, завірене навіть в управлінні соціального захисту, а от на отримання грошей довіреність треба оформити нотаріально. Утім, якщо запрацює механізм виплати через пошту, ця проблема зніметься сама собою.

— Виплату можна отримати і в гривнях, і в доларах?

— Так, за бажанням клієнта, про це слід зробити помітку в заяві.

— Якщо на п'яти книжках є по 200 гривень, чи можна з них усіх отримати тисячу гривень, чи виплату одному вкладнику проведуть лише по одній книжці?

— Скільки б книжок і грошей на них не мав вкладник, він отримає лише тисячу гривень. У наведеному прикладі людина з п'яти книжок по 200 гривень отримає тисячу.

— Як отримати гроші по успадкованих книжках, у якій сумі, чи буде це цьогоріч?

— Спадкоємцям померлих вкладників спершу слід звернутися до нотаріуса. Якщо людина померла у 2008 році й спадкоємець вступає у права власності, цьогоріч грошей він не отримає. Якщо право власності на спадщину набуто раніше — отримає тисячу гривень.

— Якщо ощадна книжка втрачена?

— Слід звернутися у відділення із заявою про це.

— Якщо вклад було відкрито в одній області, а нині людина живе в іншій?

— Треба оформити заяву-переказ, форма №143.

— Чи можна отримати гроші із цільових вкладів на дітей?

— Можна, якщо внески зроблено до 2 січня 1992 року. Розрахунки, датовані пізніше, цьогоріч не проводитимуться.

— Чи виплачують з ощадкнижок гроші, отримані у спадок з-за кордону, так звані чеки "Внєшпосилторга"?

— Наше відділення такі виплати не проводить. Людині слід звернутися за місцем реєстрації вкладу.

— Який телефон "гарячої" лінії, куди можна звертатися зі скаргами і пропозиціями?

— По телефону 2-34-64 у місті Коломия і 55-83-10 — в Івано-Франківську.

— І, насамкінець, Ваше побажання, звернення до людей...

— Велике прохання не створювати ажіотаж. У дні реєстрації не утворювати стовпотворіння біля ощадкас. Реально оцінюйте ситуацію, перш ніж ставати в чергу, щоб потім не було розчарувань і нарікань. У чергах прохання вести себе коректно і толерантно. Реєстрація і виплата не обмежені в часі. Хотілося б, щоби люди з розумінням поставилися до того, в яких умовах фізичного і психологічного навантаження ми працюємо.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі