друкувати


Повернення втрачених заощаджень. Гроші принесе листоноша?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-22 11:25:59

Виплата — без урахування інфляції...

Компенсація втрат від знецінення грошових заощаджень проводиться у відповідності до Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", яким встановлено, що знецінені грошові заощадження, які були розміщені громадянами до 2 січня 1992 року в установах Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, відновлюються у співвідношенні 1 карбованець заощаджень на 1,05 гривні. Оскільки цим законом не передбачено відшкодування з урахуванням інфляційних процесів, співвідношення карбованця до гривні змінюватися не буде, — роз'яснюють юристи на сторінках газети "Голос України". Вкладники зможуть розраховувати лише на відшкодування номінальної вартості знецінених заощаджень, будь-які компенсаційні виплати (наприклад, компенсації неотриманих доходів, відсотків) чинним законодавством не передбачено. Це пов'язано із самим принципом відшкодування — компенсації грошей, які перебували на рахунках станом на 02.01.1992 р., тобто ці вклади можна було використовувати, а отже, реальних вкладів на рахунках могло і не існувати на день виплати компенсації.

...без інфляційних наслідків...

Реєстр вкладників заощаджень громадян має значно прискорити повернення втрачених коштів. Час реєстрації вкладників уряд не обмежив, проте люди поспішають заявити свої права на обіцяну компенсацію. Протягом першого дня відділення банку по всій Україні штурмували 155 тисяч осіб.

Скільки вкладників звернеться по компенсацію, передбачити поки що складно. 1991 року українські відділення Ощадбанку СРСР видали близько 54 мільйонів книжок, причому один і той самий вкладник міг похвалитися одразу декількома.

Перший транш бюджетних коштів для проведення компенсаційних виплат становить за повідомленням "ЛІГА Бізнесінформ", 198,2 млн. американських доларів. Усього ж, відповідно до урядової постанови від 9 січня 2008 р. про порядок повернення знецінених заощаджень громадянам, для виплати їх готівкою Ощадбанкові нинішнього року мають виділити з Держбюджету 5760 млн. грн.

Кабінет Міністрів України на чолі з Юлією Тимошенко повертає вкладникам Ощадбанку СРСР більше, ніж усі попередні уряди, та за найвищим серед країн CНД співвідношенням національної валюти до радянського рубля, інформує прес-служба Кабміну. Україна має найкращий обмінний коефіцієнт, цей курс вищий у п'ять разів, ніж у Росії, у 35 разів — ніж у Казахстані, у 105 разів — ніж у Білорусі.

Новий же уряд планує цього року повністю розрахуватися із 60% вкладників. Бо якби держава продовжувала гасити борги за знеціненими вкладами зі швидкістю 50 грн. на рік, як за попередніх урядів, то для погашення загального боргу перед вкладниками потрібно було би приблизно... 200 років.

Сама Юлія Тимошенко в інтерв'ю телеканалу "Інтер" заявила: Я можу твердо сказати, що всі виплати знецінених заощаджень достеменно розраховані Мінекономіки, Мінфіном, пройшли всі необхідні експертизи. І я сьогодні можу сказати, що ніяких інфляційних наслідків від цих виплат не буде".

Для максимального зменшення ризику інфляції більшість із запланованої на нинішній рік 20-мільярд-ної суми компенсаційних виплат перераховуватимуть вкладникам Ощадбанку СРСР на погашення заборгованості і поточні житлово-комунальні платежі, на оплату навчання їхніх дітей, придбання товарів тривалого вжитку тощо.

...і без посередників

Повідомлення прес-служби Служби безпеки України вже надрукували усі центральні й обласні газети. Фахівці СБУ зафіксували неправомірні дії певних комерційних структур, які намагаються шахрайським шляхом заволодіти грошовими коштами вкладників Ощадбанку СРСР або їх спадкоємців, у тому числі й на Прикарпатті.

Представники цих структур переконують людей не брати обіцяну урядом виплату, яка не може перевищувати тисячу гривень, а натомість пропонують підписати з ними двосторонню угоду, за якою обіцяють через судові позови до ВАТ "Державний Ощадний банк України" повернути повну вартість знецінених вкладів. За угодою, клієнт надає комерційній структурі копію ощадкнижки, паспорта, ідентифікаційного номера та сплачує готівкою 1 відсоток від суми внеску.

Служба безпеки наголошує, що такі речі є не більше, аніж блефом. Позови, які обіцяють виграти зазначені фірми на користь клієнтів, розглядали вже Європейський суд з прав людини та Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України. Перший з них визначив, що такі заяви є неприйнятними з огляду на параграфи 1 та 3 статті 35 Конвенції "Про захист прав людини та основних свобод". Відповідно до рішення Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 6 червня 2002 р. громадянинові України відмовлено у позові про стягнення проіндексованих кошті у розмірі більшому, ніж передбачено законодавством. У Законі України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" чітко сказано, що виплати здійснюються за рахунок Держбюджету й визначаються щорічно Кабінетом Міністрів, а не за рахунок дивідендів та активів Ощадбанку.

"Є велика кількість тих, хто мав на рахунку значно більші суми, ніж нині виплачує держава. Зважаючи на черги, які зараз утворилися у відділеннях Ощадбанку, спокуса звернутися до фірми, яка за певну плату обіцяє повернути, приміром, усі 30 втрачених тисяч, дуже велика, — розповідає на сторінках газети "Україна молода" прес-секретар СБУ Марина Остапенко. — Ми звернулися до громадян лише тому, що виявили такі схеми і вважаємо своїм обов'язком попередити людей".

Отож, СБУ рекомендує вкладникам Ощадбанку СРСР звертатися виключно до офіційних державних установ і не довіряти оформлення своїх документів сумнівним посередникам. Слід мати на увазі й те, що, знявши копії з документів вкладників, шахраї отримують конфіденційну інформацію про конкретних громадян. Відтак немає гарантії, що ці дані не будуть незаконно використані у майбутньому.

Гривня з валер'янкою

В усіх відділеннях Ощадбанку України в чергах — 98 відсотків людей похилого віку. Люди мерзнуть, нервують, відділення банку працюють у напруженому режимі. Кореспонденти провідних газет України друкують шокуючі інтерв'ю з місця подій, коли люди у чергах від тисняви непритомніють, а то й умирають. Так, у черзі до Ощадбанку в Запоріжжі помер 68-річний чоловік, у якого були проблеми з серцем, а на Вінниччині — 76-річнии чоловік, який не зміг протиснутися крізь натовп, коли йому стало зле, а з людей ніхто не взявся допомогти, бо ніхто не хотів залишити чергу. Серед постраждалих — і самі банківські працівники. Так, 10 січня у столичному відділенні Ощадбанку, що на вулиці Пушкінській, натовп звалив з ніг жінку-адміністратора, яка вийшла заспокоїти людей. Вона вдарилася головою об куток дверей. Того ж дня збили з ніг завідувачку філією у столичному відділенні на вулиці Заньковецької, вона теж спробувала втихомирити чергу вкладників.

Під час брифінгу глава уряду Юлія Тимошенко прокоментувала причини виникнення черг з виплат заощаджень: "Люди саме внаслідок колосальної недовіри до влади, яка за 17 років не виконала жодної своєї обіцянки, хочуть якомога швидше отримати свої гроші. Мені шкода, що зараз така добра і абсолютно нова справа для України супроводжується чергами".

На засіданні правління ВАТ "Ощадбанк" було відзначено невисокий рівень підготовки окремих районних відділень до проведення виплат та незабезпечення належних умов інформування та обслуговування вкладників. Близько 8 тисяч звернень за телефонами "гарячої" лінії стосувались саме організації роботи районних відділень Ощадбанку. Правління банку прийняло рішення звільнити 35 керуючих відділеннями та оголосити догани 52 керуючим відділеннями.

У той же час Прем'єр-міністр висловила подяку операційно-касовим працівникам: "Ми домовилися з керівниками правління Ощадбанку, що з січня всім операційно-касовим працівникам буде підвищено базові оклади на 50 відсотків", — додала Тимошенко.

Гроші принесе листоноша?

"Уряд гарантує: гроші нікуди не зникнуть, не розчиняться в повітрі", — запевняє Юлія Тимошенко. І знову наголошує на необмеженому терміні виплати компенсацій і пропонує скористатися послугами "Укрпошти", або переоформити заощадження на депозитні рахунки в Ощадбанку під 13,5% річних у гривнях, також не ігнорувати пропоновані Ощадбанком талони із забезпеченням рекомендованої дати і часу отримання вкладів.

Кабінет Міністрів ухвалив відповідну постанову про доставку вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР компенсації за втраченими вкладами за системою "Укрпошти". Відповідну угоду між Ощадбанком та "Укрпоштою" було укладено в понеділок 14 січня. Прем'єр-міністр також повідомила, що Кабмін прийняв постанову, згідно з якою послуги "Укрпошти" з доставки додому компенсацій будуть надаватися безкоштовно.

Як потрапити в реєстр?

Для цього вкладник повинен прийти до філії чи відділення Ощадбанку з паспортом, ксерокопією паспорта (сторінок із прізвищем, ім'ям та по батькові, датою народження, номером та серією паспорта, ким і коли виданий), ксерокопією довідки про присвоєння ідентифікаційного коду, із ощадною книжкою. Звірити усі документи людям допомагають адміністратори. До них слід звернутися, перш ніж ставати у чергу до віконечка, де дані про вкладника заносять у комп'ютер. Банк пропонує кожному заповнити заяву-доручення вкладника, у якій він вказує, на який поточний або депозитний рахунок зарахувати йому цю компенсацію. Вкладникові видають відривний талон заяви-доручення, який засвідчує, що реєстрацію він пройшов і має право вже через три дні на виплату йому компенсації в сумі до 1000 грн. Усі відділення Ощадбанку, аби не зірвати проплати з наповнення бюджету, запрацювали за новим графіком. Видавати гроші і платити за послуги можна у понеділок, вівторок і середу. А подати документи на внесення до реєстру — у четвер, п'ятницю, суботу.

Скільки б не мав вкладник старих ощадних книжок, він наразі зможе отримати компенсацію в сумі лише до 1000 грн.

Ситуація на Прикарпатті...

У нашій області зареєстровано було на 2 січня 1992 р. 1340 тисяч рахунків вкладників Ощадбанку колишнього СРСР. Тоді на них була нарахована сума 2,7 млрд. грн. У 1996р. Верховна Рада України прийняла закон про повернення знецінених заощаджень. Кабінет Міністрів щороку приймав свою постанову, де було чітко розписано умови видачі такої компенсації — кому і скільки. Спочатку брали до уваги вік вкладників — 80 років і старші й до виплати було визначено відповідну суму. Потім усім вкладникам виплачували по 48 грн., з 2002р. — 50 грн., а на поховання виплачували 150 грн., у 2006 і 2007 р. - уже по 500 грн. Усього за десять років в області виплачено близько 70 мільйонів гривень компенсації за знецінені вклади.

Вже першого дня реєстрації по області занесено до реєстру 2160 вкладників, зареєструвавши 7,3 млн. грн. від залишків на їхніх рахунках.

і на Коломийщині

Учора керуючий філією Коломийського відділення №6341 "Ощадбанк" Віталій Онищук мав зустріч у райдержадміністраціі із сільськими та селищними головами. На жаль, роз'яснення керуючого не виправдали сподівань голів, які хотіли почути конкретні пропозиції, як зробити так, щоб людям не доводилось вистоювати довжелезні черги для реєстрації. Банківські працівники по селах не виїжджатимуть, бо їм і на місцях роботи вистачає, а із десяти додатково залучених помічників шестеро вже звільнилися: не витримали психологічного і фізичного навантаження, ажіотажу. Люди займають черги з третьої ранку.

Неможливим виявився і той варіант, аби люди залишали заяви на реєстрацію у сільраді, а вже потім, у якийсь визначений день, могли поїхати до міста за грошима. В сільрадах тільки допоможуть грамотно оформити заяви, а вже людині самій доведеться відвезти її і в порядку "живої" черги зареєструвати.

— Люди самі себе мусять організовувати, — пояснював керуючий. — Ми забезпечуємо реєстрацію і виплату, а втручатися в чергу не маємо права. Забезпечувати правопорядок повинна міліція.

Щодо питання, чи можна отримати компенсаційні виплати через пошту, то, на жаль, ще не розроблено механізму, технології, як би це мало відбуватись. Отож, і питати листонош, чи може вона принести, окрім газет і пенсії, з банку заощадження — наразі марна справа.

Цікавило присутніх, чи стане в банку грошей для виплати всіх заощаджень, на що керуючий відповів: "Гроші, які надійдуть у наше відділення, ми ні на один день не затримаємо". Щодо обумовленого терміну отримання грошей через три дні після реєстрації, то, як показала практика, він розтягується в часі.

За перших три дні банківські працівники змогли прийняти 2,5 тисячі людей, у відділенні на селі працівниця встигає обслужити 22 людей. Чимало часу витрачається на перевірку документів. До реєстрації беруть компенсаційні рахунки, тобто спершу треба зробити перерахунок з ощадних книжок. Хто вибирав по 50 гривень, той уже його має, а хто ні — мусить з цього тепер починати.

Збільшились черги і біля нотаріальної контори: люди хочуть отримати гроші як спадкоємці. Якщо право власності на спадщину нотаріально людина набуває після 1 січня 2008 року, то грошей цього року вона, схоже, не отримає. Державним бюджетом на 2008 рік передбачено виплати: на компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень, поміщених у період до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку, — в сумі 5760,0 млн. гривень і спадкоємцям вкладників — всього у сумі 230 млн. гривень. Вкладник зможе скористатися лише одним рахунком і отримати не більше тисячі гривень. Спадкоємець вкладника — не більше як 500 гривень. Виплата сум компенсації на поховання здійснюється спадкоємцям вкладників у розмірі не більш як 500 гривень.

Не раз наголошувалося на даті компенсаційних виплат: до 2 січня 1992 року; розрахунки, датовані пізніше, цьогоріч не проводитимуться.

Єдине, в чому можуть допомогти сільські і селищні голови своїм громадам, — підсумувалось на нараді, — це роз'яснювати людям, що виплата грошей жодним терміном не обмежена

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі