друкувати


Прикарпаття: Територія села Поляниця збільшилася на 650 га

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-18 05:22:04

17 січня під час другого пленарного засідання 18-ої сесії обласної ради депутати розглянули та прийняли рішення із семи питань порядку денного, більшість з яких стосувалась землі. Зокрема, надали згоду на отримання приватним підприємцем Василем Лазаровичем спеціального дозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, Великокам’янського родовища прісних підземних вод (джерело №1), яке розташоване в урочищі “Біля Ярчука” на території Великокам’янської сільської ради Коломийського району та не дали згоди на отримання ВАТ „Підгір’я” гірничого відводу площею 3,6 га для розробки ділянки Підлютинського родовища мінеральних лікувально-столових вод на території Осмолодської сільської ради Рожнятівського району.

Після дискусій у сесійній залі більшістю голосів – 83 “за”, 1–“проти”, 4 – “утримались” депутати проголосували за рішення щодо розширення меж села Поляниця на 650 га.

Як повідомив голова обласної ради Ігор Олійник, профільні постійні депутатські комісії обласної ради, вивчивши це питання, надали позитивні рішення. Водночас найчисельніші фракції ради – “Наша Україна” та БЮТ – внесли у проект рішення свої доповнення. Зокрема, депутати доручили Поляницькій сільській раді при реалізації генерального плану передбачити заходи щодо захисту територій Карпатського НПП від рекреаційного навантаження туристичного комплексу „Буковель”. Встановили, що набуття права оренди та продажу землі, яка вводиться у межі населеного пункту села Поляниця, здійснюється виключно на аукціонах у відповідності із вимогами чинного законодавства.

У додатках вказано, що проведення даних аукціонів відбуватиметься відповідно до вимог чинного законодавства та рішень сесії обласної ради. Водночас буде створено комісію у складі депутатів Поляницької сільської ради та депутатів обласної ради (з пропорційним представництвом від фракцій представлених у раді). Поляницька сільська рада щоквартально інформуватиме депутатський корпус щодо розподілу земель, які вводяться у межі населеного пункту.

Голова облдержадміністрації Микола Палійчук, який взяв участь у роботі сесії, зазначив: “Земля у Поляниці безкоштовно надавалась тільки тим місцевим мешканцям, які взагалі не мають земельних ділянок у своєму володінні”. За його словами, спільна комісія із числа депутатів обласної та Поляницької сільської рад готуватиме та затверджуватиме технічну документацію на проведення аукціонів. Самі ж торги, згідно до вимог чинного законодавства, здійснюватимуть виключно компанії, що мають на це відповідні ліцензії.

Також депутати обласної ради проголосували за внесення змін і доповнень у мережу територій та об’єктів природно-заповідного фонду області, повідомляє Прес-служба голови обласної ради.

Довідка: Площа населеного пункту села Поляниця Яремчанської міськради, затверджена рішенням обласної ради від 27.08.2002 року №57-3/2002, складає 1730 га. Попередній генеральний план села Поляниця розроблений у 2001 році інститутом «Діпромісто».

Рішенням тринадцятої сесії скликання Поляницької сільської ради від 29.11.07 затверджені нові площі цього населеного пункту, згідно матеріалів нового генерального плану забудови , який розроблений Київськими інститутом «Діпромісто» у 2007 році та пройшов комплексну державну інвестиційну експертизу.

Розширення території села Поляниця на 650 га відбулося за рахунок земель Ворохтянського ДЛГ та включення в межі села території гірського-рекреаційного комплексу "Буковель". Загальна площа села “Поляниця” складатиме 2380 га. Відповідно до генерального плану, передбачено: 63 га під нову житлову забудову для населення села, 262 га – під садибну забудову для “тимчасового населення”, 193,3 га – під розвиток гірських рекреаційних комплексів.

Природні ландшафти Ворохтянського ДЛГ складають 1317 га.

Обговорити на форумі