друкувати


Положення про звання "Почесний громадянин міста Коломиї"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-18 01:46:01

Рішення XXIII сесії міськради від 25.12.2007 р № 917-23/207

З метою вшанування громадян, життя, трудова, творча та інша діяльність яких тісно пов'язані з містом Коломиєю, керуючись Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст. 25, міська рада вирішила:

1. Затвердити в новій редакції Положення про звання "Почесний громадянин міста Коломиї", опис відзнаки, взірці посвідчення і свідоцтва про присвоєння звання.

2. Дія цього рішення розповсюджується на громадян, яким присвоєно звання "Почесний громадянин міста Коломиї" у попередні роки.

3. Рішення вступає в силу з дня опублікування у місцевих засобах масової інформації.

4. Начальнику фінансового управління міської ради Г.Бакай при формуванні щорічного бюджету враховувати кошти на виконання даного рішення.

5. Рішення від 29.06.2006 № 86 "Про затвердження Положення про звання "Почесний громадянин міста Коломия" вважати таким, що втратило чинність.

6. Контроль за виконанням рішення міської ради покласти на постійну комісію з питань освіти, культури та туризму, засобів масової інформації міської ради та на заступника міського голови В.Прокіпчина.


Положення про звання "Почесний громадянин міста Коломиї"
1. Звання "Почесний громадянин міста Коломиї" присвоюється громадянам України за особистий внесок і вагомі здобутки в соціально-економічному, науково-освітньому розвитку міста, активну участь у справі відродження та примноження надбань національної культури, у національно-визвольній боротьбі за незалежність України, миротворчу, доброчинну діяльність, наукові і спортивні досягнення, забезпечення обороноздатності держави, зміцнення її безпеки та суверенітету, мужність і відвагу при врятуванні людей, матеріальних цінностей, ліквідації наслідків стихійного лиха.

Звання "Почесний громадянин міста Коломиї" може бути присвоєно також громадянам іноземних держав на вищезгаданих підставах.

2. Висунення кандидатур на присвоєння звання "Почесний громадянин міста Коломиї" здійснюється гласно за ініціативою трудових та військових колективів, а також об'єднань громадян на загальних зборах, конференціях.

3. У поданні-рекомендації на присвоєння звання зазначаються конкретні заслуги особи, що стали підставою для порушення клопотання про присвоєння звання "Почесний громадянин міста Коломиї".

4. Подання надсилається на ім'я міського голови не пізніше 1 червня поточного року.

5. Первинний розгляд подання проводиться на засіданні спеціально створеної розпорядженням міського голови "Комісії по визначенню кандидатур на присвоєння звання Почесний громадянин міста Коломиї" (далі - Комісії) до 1 липня поточного року. До складу комісії в обов'язковому порядку повинні бути включені по одному представнику від депутатських фракцій, 4 представники від міського голови та 3 представники від постійної комісії з питань освіти, культури, туризму і засобів масової інформації міської ради. Рішення Комісії носить дорадчий характер.

6. Рішення про присвоєння звання "Почесний громадянин міста Коломиї" приймається на сесії міської ради.

7. Звання "Почесний громадянин міста Коломиї" присвоюється одній особі не частіше, як один раз на рік.

8. Особі, якій присвоєно звання "Почесний громадянин міста Коломиї", в урочистій обстановці вручають відзнаку, посвідчення та свідоцтво встановленого зразка (додаються) під час святкування Дня міста.

9. Особа, якій присвоєно звання "Почесний громадянин міста Коломиї", заноситься в "Книгу Почесних громадян міста Коломиї", що знаходиться на довічному зберіганні у музеї історії міста.

10. Удостоєному звання "Почесний громадянин міста Коломиї" (посмертно), відзнака, посвідчення та свідоцтво передаються родині Почесного громадянина або передаються в музей історії міста.

11. У разі втрати свідоцтва, посвідчення чи відзнаки "Почесному громадянину міста Коломиї" видається дублікат у порядку, встановленому для видачі повторних документів, у відповідності з розпорядженням міського голови на підставі звернення до Комісії.

12. Особа, якій присвоєно звання "Почесний громадянин міста Коломиї", користується пільгами відповідно до порядку, визначеного виконавчим комітетом міської ради, а саме:

- зменшенням на 50% оплати за комунальні послуги (оплата за житло, електроенергію, тепло-водопостачання і водовідвід, газ у межах загально встановлених норм споживання) та користування телефоном;

- правом безкоштовного проїзду в міському транспорті (за винятком таксі);

- забезпечення ліками та виробами медичного призначення за рахунок міського бюджету щорічно (у межах ЗО неоподаткованих мінімумів доходів громадян);

- здійснення лікування в ЦРЛ в окремій палаті при наявності відповідних умов;

- за необхідністю проведення санаторно-курортного лікування Почесному громадянину міста відшкодовується 50% вартості путівки за рахунок міського бюджету, але не більше як 1,5 тис. грн.;

- покриття витрат на поховання Почесного громадянина здійснюється за рахунок міського бюджету в межах 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

13. Почесні громадяни міста мають право брати участь у роботі міської ради та її виконавчого комітету з правом дорадчого голосу.


Опис відзнаки
Відзнаку "Почесний громадянин міста Коломиї" виготовляють у вигляді медалі з металу золотого відтінку.

Верхня частина медалі - колодка у вигляді Державного Прапора України. В нижній частині - Герб України, обрамлений декоративним орнаментом золотистого відтінку.

Нижня частина - медаль круглої форми, діаметром 35 мм. По колу (у верхній частині півкола на блакитному фоні) викарбовано літерами золотистого відтінку текст "ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН", (у нижній частині півкола на блакитному фоні) викарбовано літерами золотистого відтінку текст "МІСТА КОЛОМИЇ". В середині медалі, на фоні золотистого відтінку, розташований Герб міста Коломиї, обрамлений тисненим декором.

Відзнака "Почесний громадянин міста Коломиї" має спеціальне кріплення і носиться на грудях з правого боку верхньої частини одягу.


Почесні громадяни міста Коломиї
1. Грабовецький Володимир Васильович, 24.08.1928 р.н. Заслужений діяч науки і техніки, академік, доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України Прикарпатського університету. Проживає: м.Івано-Франківськ, вул.Пилипа Орлика, 7/9. Присвоєно звання рішенням виконкому від 25.10.1996 р. № 264 "Враховуючи значні заслуги у науковій роботі, вагому працю по дослідженню історії міста Коломиї з найдавніших часів до початку XX століття" (свідоцтво № 1).

2. Симчич Мирослав Васильович, 05.01.1923 р.н. Голова Коломийської станиці Братства ОУН-УПА. Відомий борець за волю України. Сотенний УПА. Проживає: м.Коломия, бульв.Лесі Українки, 12/50. Присвоєно звання рішенням виконкому від 16.12.1997 р. № 318. "За багаторічну нескорену боротьбу в справі відродження і утвердження української національної ідеї, української державності, активну громадську і просвітницьку державотворчу роботу перших років будівництва незалежної України" (свідоцтво № 2).

3. Іваничук Роман Іванович, 27.05.1929 р.н. Письменник-романіст. Член Національної спілки письменників України. Проживає: м.Львів, вул.Пекарська, 13/5. Присвоєно звання рішенням виконкому від 16.12. 1997 року № 318 " За створення найбільш повної бібліотеки української історичної романістики, розкриття історичного процесу через подив нашому краї і місті, активну громадську і просвітницьку державотворчу роботу" (свідоцтво № 3).

4. Осадчук Богдан Іванович, 01.08.1920 р.н. Найвпливовіший у світі популяризатор українства, професор Берлінського університету, публіцист, історик, експерт з питань українсько-польських і німецько-українських стосунків. Проживає в м.Берліні (Німеччина). Присвоєно звання рішенням виконкому від 17.07.2001 р № 264 "Враховуючи значні заслуги в науковій роботі, вагому працю по дослідженню історії сучасної України і зокрема міста Коломиї" (свідоцтво № 4).

5. Пришляк Григорій Васильович, 20.04.1913 - 20.09.2002 р. Відомий борець за волю України. Референт ОУН 1941 - 1946 рр. Багатолітній політв'язень сталінських таборів. Присвоєно звання рішенням виконкому від 22.01.2002 р. № 23 "За багаторічну громадську і просвітницьку державотворчу роботу, активну участь в боротьбі за справу здобуття незалежної суверенної України, за жертовність молодістю, здоров'ям, особистим щастям" (свідоцтво № 5).

6. Демків Дана Петрівна, 26.03.1932 р.н. Заслужений працівник культури України. Керівник всесвітньо відомого ансамблю танцю "Покуття". Проживає: м.Коломия, бульв.Лесі Українки, 9/9. Присвоєно звання рішенням виконкому від 20.03.2002 р. № 108 " Враховуючи особисті заслуги художнього керівника самодіяльного народного ансамблю "Покуття" у відродженні національно-культурних традицій в українській хореографії, її пропагандистську, педагогічну та громадську роботу, здобутки в дослідженні, вивченні покутського та гуцульського фольклору" (свідоцтво № 6).

7. Полатайчук Ярослав Павлович, 28.03.1932 р.н. Голова міського товариства "Поступ". Проживає: м.Коломия, вул.Біберовичів, За/2. Присвоєно звання рішенням виконкому від 13.08.2002 р. № 279 За особливі заслуги перед коломийською громадою в справі національно-культурного відродження і активну громадську роботу" (свідоцтво № 7).

8. Грабець Галина Юліанівна, 23.04.1916 - 06.05.2006 р.р. Викладач музики ДМШ № 1. Автор мемуарів про музичне життя міста Коломиї. Відомий театрал міста. Консультант і активний організатор багатьох мистецьких акцій міста Коломиї. Присвоєно звання рішенням виконкому від 20.03.2002 р. № 279 "За особливі заслуги перед коломийською громадою в справі національно-духовного відродження і виховання підростаючого покоління" (свідоцтво № 8).

9. Машталер Володимир Петрович, 05.01.1943 р.н. Проживає: м.Сокаль Львівської області, вул. Героїв УПА, 26/61. Голова міської ради І демократичного скликання. Присвоєно звання рішенням виконкому від 28.12.2002 р. № 427 "За багаторічну громадсько-політичну роботу, особистий внесок у становлення і розбудову суверенної Української держави та в зв'язку з 60 - річним ювілеєм" (свідоцтво № 9).

10. Ткачук Василь Михайлович, 10.12.1933 р.н. Герой України, депутат обласної ради. Проживає: с.Підгайчики Коломийського району. Присвоєно звання рішенням виконкому від 13.08.2003 р. № 270 "За значний особистий внесок у становлення і розбудову суверенної Української держави та за особливі заслуги перед коломийською громадою" (свідоцтво № 10).

11. Федюк Василь Юрійович, 01.07.1918 р.н. Тереновий провідник ОУН, багатолітній політв'язень сталінських таборів. Проживає: м. Коломия, вул. Костомарова, 1/76. Присвоєно звання рішенням виконкому від 13.08.2003 р. № 270 "За значний особистий внесок у становлення і розбудову суверенної Української держави" (свідоцтво №11).

12. Томащук Михайло Миколайович, 12.12.1938 - 20.11.2003 р.р. Член Національної спілки журналістів України. Присвоєно звання рішенням виконкому від 23.10.2003 р. № 353 "За значний особистий внесок у становлення і розбудову суверенної Української держави" (свідоцтво № 12).

13. Симотюк Іван Дмитрович, 20.01.1941 р.н. Голова правління ЗАТ "Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів". Проживає: м.Коломия, вул.Богуна, 30/17. Присвоєно звання рішенням виконкому від 17.08.2004р № 278 "За довголітню працю, особистий внесок у соціально-економічний розвиток міста, благодійну діяльність та високу громадянську позицію в розбудові Української держави" (свідоцтво № 13).

14. Карась Зиновій Семенович, 09.03.1929 р.н. Проживає: м.Коломия, вул.Богуна, 30/36. Член правління товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка, головний редактор газети "Християнський вісник". Присвоєно звання рішенням виконкому від 17.08.2004 р. № 278 "За особистий внесок у культурологічну та просвітянську державотворчу роботу у справі відродження і утвердження української національної ідеї" (свідоцтво №14).

15. Гриньків Дмитро Дмитрович, 11.06.1948 р.н. Поет, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, політв'язень. Проживає: м.Коломия, вул.Ю.Шкрумеляка, 36а/4. Присвоєно звання рішенням виконкому від 16.08.2005 р. № 236 "За значний особистий внесок у становлення і розбудову незалежної Української держави" (свідоцтво №15).

Обговорити на форумі