друкувати


ВАТ "Прикарпаттяобленерго": Еволюція злочину та покарання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-17 01:52:09

В давні часи за крадіжку людей карали по різному: в більш цивілізованому варіанті штрафували, а в менш – закидали камінням, били палицями або відрізали “непотрібну” частину тіла: в Індії – стопу, в Персії – пальці на руках чи ногах, ну а в Валахії – руку. Звучить, звичайно, жорстоко і не гуманістично, але, подейкують, що було дуже дієво.

Наш ліберальний і демократичний час приніс нам інші крайнощі – поняття крадіжки, як чогось поганого і злого, знівелювалося. Масовий потік фільмів про “хороших і благородних” злодіїв та чарівних грабіжників провів якісь дивні зміни в людській свідомості, перетворивши злодія на героя. Образ красивої і фатальної Соньки-Золотої ручки та блискучого Саші Бєлого вже став чимось звичним і природним. І замість заслуженої зневаги викликає тільки іронічну посмішку і мимовільне захоплення.

Наша країна звикла до крадіжок, у нас вони вже стали нормою життя. Адже крадуть представники різних прошарків суспільства: від чиновників до продавців на ринку, які нас обважують. Недосконалість сучасного кримінального законодавства сприяє “популяризації” такого ремесла, адже людина, яка вкрала буханку хліба і мільйон доларів проведе в ув’язненні однаковий термін.

Дивним чином в голові у людей сформувався такий собі рейтинг крадіжок. В ньому детальна класифікація того, що можна вважати злодійством, а що ні. До “не злочинів” належить все що стосується крадіжки майна держави та великих компаній: газу, води і, звичайно, електроенергії.

З останньою взагалі виходить якийсь казус, адже ще зовсім недавно крадіжка електроенергії взагалі не вважалася кримінальним злочином: злодії притягалися до адміністративної відповідальності. Тепер покарання за цей злочин передбачено таке: штраф від 1700 до 3400 гривень чи виправні роботи строком до 2 років, або, ще варіант, обмеження волі на строк до трьох років. За крадіжку, що здійснена повторно чи за попередньою змовою групою осіб, передбачене ув‘язнення терміном до 3 років.

Більш суворо закон підходить до покарань за викрадення енергетичного обладнання. Тут передбачений штраф від 1700 до 8500 гривень або ж ув‘язнення на термін до трьох років. Якщо ці дії будуть вчинені енергетичними рецидивістами вдруге, їм світить позбавлення волі від 5 до 10 років.

Ну а крадіжка, що спричинила особливо тяжкі наслідки (загибель людини, перерва в енергопостачанні, що призвела до зупинки підприємств, порушень у роботі органів влади, лікарень, транспорту тощо) карається позбавленням волі строком від 8 до 15 років із конфіскацією майна.

Не зважаючи на таку малоприємну перспективу, народні умільці продовжують красти електрообладнання з банальної, але старої як світ причини – це легкий спосіб “заробити” собі на канапку з ікрою. Найчастіше викрадені проводи здають на металобрухт, а кабелі повторно продають. При цьому злодіїв абсолютно не хвилює той факт, що через такий “бізнес” без електропостачання може залишитися один чи декілька населених пунктів або й цілий район.

Вже традиційними для Прикарпаття стали новорічні рейди енергетичних крадіїв. Так 30 грудня 2006 року зловмисники злили трансформаторну оливу з шести трансформаторів, від яких здійснюється електропостачання села Голинь Калуського району. Чим викликали вимкнення світла і додали клопотів, як енергетикам, так і мешканцям цього населеного пункту. А в цю новорічну ніч в селі Сапогів Галицького району було викрадено близько двох кілометрів проводу АС-50 повітряної лінії, яка перебувала під напругою. Ця лінія була резервною і у критичні моменти мала підстраховувати основну. Її відновлення потребує часу та витрати кількох десятків тисяч гривень.

Якщо розглянути це питання детальніше, то виявиться, що такі випадки є далеко непоодинокими: в 2007 році “лідерами” за кількістю крадіжок електрообладнання стали Галицький, Калуський та Тисменицький райони. В меншій кількості, але з однаковим натхненням крали в Городенківському, Долинському, Коломийському, Косівському, Надвірнянському, Рогатинському, Снятинському та Тлумацькому районах нашої області.

Найчастіше викрадають проводи, кабелі, опори, огорожі трансформаторних підстанцій і навіть самі трансформатори, а ще зливають трансформаторну оливу. Взагалі крадуть все, що тільки можна уявити. Зазвичай награбоване потрапляє в інший тіньовий світ – пункти прийому металобрухту, а там – всі кінці в воду.

Всього, за даними дирекції з захисту економічних інтересів ВАТ “Прикарпаттяобленерго”, енергетикам за минулий рік зловмисниками завдано збитків на суму близько трьохсот тисяч гривень. Хоча втрати енергопостачальної компанії великі, все ж найбільше від злочинів страждають саме люди, що, можливо, живуть неподалік від місця вчинення акту “вилучення” енергетичного майна. Мимоволі виникає запитання, чи не повернутися знову до часів, коли крадіїв судили цілим селом: тоді і злодії знаходилися вчасно і свідки не боялися говорити.

P.S. Поки матеріал готувався до друку новорічних зловмисників з Сапогова знайдено, вони будуть відповідати перед законом.

Джерело: ВАТ "Прикарпаттяобленерго"
Обговорити на форумі