друкувати


Із зали суду – пішки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-17 01:23:18

З 10 січня працівники Державтоінспекції по всій державі здійснюють посилені заходи, спрямовані на суттєве зменшення випадків дорожньо-транспортних пригод. З цією ж метою регіональні підрозділи ДАІ отримали підмогу від своїх колег з інших областей. До прикладу, у Києві місяць працюватимуть екіпажі дорожньо-патрульної служби з Донеччини, на Прикарпатті – сім нарядів з Чернігівської області, натомість працівники ДАІ з Івано-Франківщини у цей період несуть службу на автошляхах у Сумській області. Як мовиться, погляд свіжим і незаангажованим оком на стан дотримання правил дорожнього руху в тому чи іншому регіоні має виявити найбільш характерні або системні порушення. Слід відзначити, що такий експеримент виявився не лише доречним у плані документування правопорушень на дорозі, але й відіграє важливу профілактичну роль. Принаймні чимало з водіїв вже самоусвідомлюють те, що миритися з ганебними явищами своєрідного «хуліганства» на автошляхах міліція не збирається.

З початку відпрацювання, тобто з 10 січня, працівники Державтоінспекції скеровують до суду передусім протоколи, в яких йдеться про грубі порушення правил дорожнього руху. Своєю чергою, суди оперативно розглядають ці матеріали і дають принципову оцінку відповідно з чинним законодавством. Отже, за неповний тиждень у судовому порядку 86 водіїв за грубі порушення правил дорожнього руху, в тому числі за курування у нетверезому стані, позбавлені права сідати за кермо.

Безумовно, для багатьох водіїв це покарання видається занадто жорстким. Проте не можна забувати, що нерідко саме через самовпевненість, недисциплінованість і свідоме нехтування правилами дорожнього руху гинуть безневинні люди. До прикладу, яким чином зрозуміти поведінку 28-річного мешканця Богородчанського району, який позавчора вночі зоп’яну сів за кермо іномарки, не впорався з керуванням і вчинив наїзд на двох пішоходів? Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди одна з дівчат померла по дорозі в лікарню, а інша зараз у вкрай тяжкому стані.

Доречно сказати, що на законодавчому рівні розробляються нововведення щодо покарання за порушення правил дорожнього руху. Набагато жорсткіші за теперішні. Скажімо, за перевищення швидкості руху розмір штрафу становитиме 170 гривень,а водієві, який насмілиться у нетверезому стані керувати машиною, подібне «подорожування» виллється штрафом розміром 1800 гривень. Робити висновки варто відтепер, повідомляє УМВС України в Iвано-Франкiвськiй областi.

Обговорити на форумі