друкувати


Катаючись на гірськолижних трасах не варто забувати про власну безпеку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-15 03:05:35

З року в рік зростає кількість любителів зимових видів спорту. Щовихідних за черговою порцією адреналіну до гір вирушають юрби охочих цікаво та з користю для здоров’я провести вільний час. На жаль, іноді ці природні бажання залишаються нездійсненними, а натомість горе-спортсмени опиняються на лікарняному ліжку. Тільки за першу половину січня рятувальниками гірських пошуково-рятувальних пунктів було надано першу долікарську допомогу понад чотирьом десяткам любителів гірського екстриму.

Як свідчить статистика, найбільше ризикують травмуватися насамперед початківці, котрі тільки опановують ази катання на лижах. Їм необхідно звертатися за кваліфікованою допомогою до інструкторів, адже саме фахівці зможуть застерегти від основних помилок на початках. Найважливішим у катанні на лижах та ковзанах є насамперед правильно підібране спорядження та відповідність обраного гірськолижного маршруту фізичній формі та рівню підготовки відпочиваючого. Не менш важливим є також уміння правильно падати, щоб серйозно не травмуватись.

Екстремалам, котрі вже досить впевнені у своєму вмінні підкорювати засніжені вершини, часто набридають добре вкатані та безпечні траси. На жаль, вони не усвідомлюють усієї небезпеки незвіданих маршрутів, де можливе сходження лавин, наявність засніжених проваль... Тому, в будь-якому разі, відправляючись у гори, повідомте друзів чи рятувальників про місце катання і орієнтовний час повернення. Саме це допоможе вчасно прийти на допомогу, а, можливо, й урятувати життя.

Що ж стосується малечі, то тут має стати незаперечною для батьків проста істина: ніколи і ні за яких обставин не залишайте дітей без нагляду. І санчата, й ковзани – чудовий засіб відпочинку та загартовування дитячого організму. А щоб відпочинок був для дітей тільки на користь, навчайте їх обережності та правил безпечного поводження під час перебування на гірських схилах чи на кризі.

Тож варто пам’ятати, що дотримання найпростіших правил співіснування природи і людини допоможе уникнути критично-небезпечних ситуацій на гірських схилах та дасть змогу сповна насолодитися зимовим відпочинком.

Джерело: ГУ МНС в Івано-Франківській області
Обговорити на форумі