друкувати


Міцна сім'я — міцна держава

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-15 09:45:48

У РАЦСІ міста Коломия шлюби реєструють щодня. Коли я йшла на розмову із Любою Юрійчук, а було це 20 грудня, біля дверей Палацу щастя побачила два припаркованих авто, прикрашені квітами, повітряними кульками, стрічками. Здивувалась, адже саме був піст, кому ж так не терпілося під вінець? У фойє чекала на реєстрацію весільна пара — вродливі молодята. Як розповіла пізніше Люба Антонівна, наречений з Литви, а молода — наша краянка. їхній шлюб у книзі реєстрації виявився під номером 800. Усього заяв станом на 20 грудня 2007-го було подано 812. Отож, тепер і в нас не всі дотримуються посту, святкують весілля не тільки у вихідні. І такий поспіх аж ніяк не пов'язаний з тим, що 2008-й рік — високосний. Як свідчить статистика, тепер і на цю прикмету мало зважають. У високосні роки реєстрували до 700 шлюбів, 2006-го одружилося 657 пар. Чи реєстрація шлюбу припадає на вихідні, чи в будні — працівники міського РАЦСу стараються, аби ця подія була пам’ятною для молодят. Розроблено гарний сценарій. Та й саме приміщення відповідає урочистому моменту: просторе, ошатне, святково прибране. Люба Антонівна просила через газету подякувати міській владі, особисто міському голові Юрієві Овчаренку за надані кошти на перекриття даху.

Користуючись тим, що тепер зареєструвати шлюб можна незалежно від місця прописки, до Коломиї приїжджають одружуватися пари з інших районів, а то й областей. Пам'ятається, Коломию навіть обрали для телевізійної програми "Весілля за 48 годин", під час якої одружилася пара з Донецька.

Коломийські дівчата знаходять собі суджених в Англії, Італії, Німеччині, Америці, Польщі, Канаді, прибалтійських країнах, Молдові, Білорусі. І це не повний перелік зареєстрованих шлюбів з іноземцями.

— Не важливо, де людина собі знайшла пару, — говорить Люба Антонівна, — головне, щоб зуміла зберегти до обранця ті щирі почуття, як переповнюють її, коли зона стає на рушничок щастя.

Як зауважила моя співрозмовниця, більшість молодят одружуються з палкого кохання. Для щасливого шлюбу це важлива передумова, але, щоб зберегти його таким на довгі роки, потрібно, аби між подружжям, окрім любові, існували повага, злагода, взаєморозуміння, почуття обов'язку і відповідальності один перед одним. І довір'я. Невипадково майбутньому подружжю перед реєстрацією, згідно з Сімейним кодексом, Правилами реєстрації, рекомендують пройти медобстеження, аби знати про стан здоров'я один одного. Ця інформація є конфіденційною і про результати обстеження знатимуть тільки молодята. їм і вирішувати подальшу долю своєї сім ї, майбутніх дітей, яких завчасу можна буде вберегти від спадкових "сюрпризів" або бути готовими до них. Дослухаються до цієї поради поки що зрідка. До відома тих, хто старається приховати гірку правду про своє здоров'я, як кажуть, до пори до часу, — такий шлюб може бути визнаний недійсним.

— У сімейному житті бувають різні моменти, — продовжує Люба Антонівна, — отож треба вміти поступитися один одному. А терпіння, поступливості якраз і бракує сьогоднішнім молодятам. Прикро, коли приходить розлучатися пара, яка й року разом не прожила. Та чи рік, чи десять, двадцять — однаково боляче, бо знаєш, що це рішення далося людям нелегко і залишить рубець у їхній душі на все життя. А найбільше страждають у таких ситуаціях діти. Тому що вони по-справжньому щасливі, коли поруч є і тато, і мама, і між ними є злагода.

Станом на 20 грудня 2007-го у РАЦСІ м.Коломия було зареєстровано 270 актових записів про розлучення, а всього подано заяв за рішенням суду — 386, за взаємною згодою подружжя — 51.

— У Новому році і в усіх наступних, — побажала наприкінці розмови Люба Антонівна, — усім молодятам, усім сім'ям і родинам бажаю любові і щастя, достатку, злагоди. Щоб біля кожного сімейного вогнища було тепло і затишно. Міцна сім'я — міцна держава. Ці слова не втратили і ніколи не втратять своєї актуальності. Маємо надію, що новий уряд втілить у життя соціальні програми, які сприятимуть зміцненню кожної сім'ї, її захищеності, зростанню добробуту.

Що ж, залишається тільки приєднатися до цих щирих побажань. Споконвіку українська сім'я була дружною, міцною. Ми відроджуємо давні традиції, обряди, у тому числі й весільні. Хай відродиться у всіх аспектах і те шанобливе ставлення до шлюбу, родини, яке було притаманне нашим славним предкам.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі