друкувати


До останнього удару серця триматися в строю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-11 02:55:34

Напередодні Різдвяних свят у Коломиї, на проспекті Чорновола, відкрито пам'ятник борцям за незалежну Україну, учасникам українського підпілля і повстанського руху. Прообразом для постаті повстанця послужив почесний житель Коломиї, колишній сотенний УПА Мирослав Симчич (Кривоніс), котрий цими днями відсвяткував свій 85-літній ювілей. Отож відкриття пам'ятника поєдналося з ушануванням ювіляра. Автор пам'ятника — коломийський скульптор Роман Захарчук.

На відкритті промовляв відомий меценат, коштами якого пам'ятник споруджено, Герой України Василь Ткачук, перші керівники міста й району Юрій Овчаренко та Михайло Вінтоняк.

Зі словом про Мирослава Симчича виступила його бойова подруга Стефанія Костюк. Вона згадала славнозвісний бій у Рушорах. За один тільки цей бій, мовила пані Стефанія, Симчич гідний звання Героя України.

Не зважаючи на морозну днину, з нагоди відкриття пам'ятника й дня народження Мирослава Симчича до Коломиї з'їхалися гості з Києва (зокрема, представники Студентського братства), Волині, а також з Росії. Вшанувати батька приїхали й сини пана Мирослава.

Духовенство відслужило молебень. А відтак урочистості продовжилися в музеї історії міста. Промовляли земляки ювіляра з Березовів, серед яких — заступник голови ДПА в Івано-Франківській області Михайло Негрич. сільський голова Вижнього Березова Оксана Лаврій та інші.

Голова просвітян міста й району Василь Глаголюк, за дорученням перших керівників району, вручив героєві підпілля подяку. Заступник міського голови Василь Прокіпчин зачитав пам'ятний адрес від міської влади.

Сам ювіляр привселюдно по обіцяв "до останнього удару серця триматися в строю". Слід відзначити велику працю голови Конгресу української інтелігенції Коломийщини Ольги Руданець, котра організувала й провадила урочистості.

Автор: Іван ДЖИНДЖУРА, "Вільний голос"
Обговорити на форумі