друкувати


Обережно, чорна ікра!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-04 03:34:18

Чорна ікра на прилавках українських магазинів контрабандна, а її якість ніхто не контролює. Вона завезена в країну або нелегально, або дуже давно. На сьогоднішній день офіційно цей делікатес не імпортується. Про це заявили в Державному комітеті рибного господарства.

Відповідно до діючого законодавства, ввезення чорної ікри в Україну можливе тільки при наявності спеціального сертифіката або дозволу, виданого Державним комітетом рибного господарства. Як повідомила начальник відділу аквакультури, селекції й технології Тетяна Яковлєва, натуральна чорна ікра українськими компаніями не імпортується вже кілька років.

"Ми завозили ікру тільки для розведення риб, але не в комерційних цілях", — пояснює експерт. Крім того, в Україні практично немає власного виробництва ікри.

При цьому ні Митна служба України, ні Держкомстат не підтверджують, що офіційно чорна ікра в Україну не імпортувалася. Як повідомили в Комітеті статистики, чорна ікра і її замінники проходять під одним товарним кодом, тому окремих даних про імпорт натуральної чорної ікри в них немає. Разом з тим, згідно з даними митниці, тільки за неповний 2007 рік контрабандисти намагалися нелегально провезти через український кордон більше 19 кілограмів чорної ікри. Купувати чорну ікру невідомого походження — небезпечно, адже її якість дуже сумнівна. У Держспоживстандарті повідомили, що досі фахівці не проводили ніяких експертиз ікряної продукції, тому що дотепер ніяких скарг від споживачів не надходило.

Джерело: Галицький Кореспондент
Обговорити на форумі