друкувати


Світовий банк різко погіршив прогноз щодо української економіки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-09-22 02:30:53

Світовий банк прогнозує спад економіки України в 2015 році до 12%.

Такий прогноз експертів міститься в матеріалах, підготовлених у зв'язку з виділенням банком Києву 500 млн дол. позики.

 

Попередній прогноз СБ, озвучений у квітні цього року, передбачав мінус 7,5%.

 

"Спад відбувся у всіх секторах, включно з сільським господарством. Спад у промисловому виробництві за перше півріччя становив 20,5% - через триваючий конфлікт на Сході України", - сказано в матеріалах.

 

"Істотний спад очікується в металургії і видобутку гірських порід, найбільш зачеплених конфліктом. Роздрібна торгівля швидше за все, ще більше скоротиться через помітне зменшення реального наявного доходу, викликаного різким підвищенням тарифів, знеціненням валюти та зниженням реальних заробітків. Проблеми в банківському секторі, як очікується, будуть зберігатися", - відзначають експерти.

 

При цьому вони прогнозують, що в другому півріччі спад уповільниться.

 

"Економічне оздоровлення швидше за все настане пізніше, ніж раніше передбачалося, і буде менш вираженим. Якщо ситуація на Сході не погіршиться, прогнозується повернення до позитивного, хоча і низького, зростання, починаючи з 2016 року. Рушійними силами повинні стати нетто-експорт, інвестиції і приватизація", - прогнозують в СБ.

 

Нагадаємо, держбюджет на 2015 рік був побудований на оптимістичному сценарії, що передбачає падіння реального ВВП на 5,5% при інфляції 26,7%. Однак перегляд бюджету в парламенті 17 вересня базувався на прогнозі реального спаду на 8,9% при інфляції 45,8%.

Джерело: Франківчани