друкувати


Як протидіяти російській пропаганді?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-09-08 06:21:15

Не так жахлива інформаційна війна, як її наслідки.

Це насправді так, тому що результати сучасних інформаційних впливів шокують — перевернута свідомість народу, екстремальні рейтинги політиків, спотворені поняття моральності або переписана історія держави. І це далеко не повний перелік підсумків війни без пострілів.

Сьогоднішня аудиторія окупованого Донбасу — це "переформатоване населення", яке майже рік живе в російській інформаційній оболонці.

Україна не програла інформаційну війну, хоча сили, безперечно, нерівні. В той же час, можна говорити про те, що Росія не здобула інформаційної перемоги.

У сьогоднішніх реаліях Росія втягнула Україну в інформаційну війну, анексувавши при цьому Крим і захопивши частину Донбасу. Головним об'єктом інформаційної війни є масова свідомість народу. Саме на оволодінні думкою української аудиторії концентрується російський інформаційний вплив. Сучасні інформаційні технології змушують великі групи людей вірити в те, чого насправді не відбувається.

Ідеолог гітлерівської пропаганди Йозеф Геббельс часто повторював свою улюблену аксіому, що брехня, повторена сто разів, стає правдою. І що характерно, аудиторія під масованим впливом ЗМІ починає вірити в найрідкіснішу нісенітницю, над якою ще півроку тому люди сміялися і про що розповідали анекдоти. Інша геббельсівська аксіома - "Дайте мені засоби масової інформації, і я з будь-якого народу зроблю стадо свиней".

Всю теорію російської пропаганди український народ пережив на собі, несучи при цьому колосальні втрати. Морально-психологічний фактор в Україні ніколи не стояв так гостро, як тепер.

Маємо визнати, що в окупованих регіонах інформаційне сприйняття української дійсності є спотвореним — це результат потужного впливу кремлівської пропаганди. Сьогодні всім зрозуміло, що свідомість масової аудиторії не буває сталою й вічною. І той факт, яким маніпулюють кремлівські чиновники, що нібито жителі Криму "одноголосно висловили думку щодо приєднання свого регіону до Росії", — це всього лише продукт довгострокового інформаційного впливу.

Властивість будь-якої аудиторії — споживати інформацію і, безумовно, реагувати на неї. На сьогодні аудиторія окупованих частин Донецької та Луганської областей близько 20 років перебувала під впливом російської пропаганди. Доречно згадати давню китайську мудрість: "Перед тим, як захопити місто — потрібно підготувати до цього населення". Тож Росія перед анексією Криму і вторгненням у Донбас не один рік створювала в цих регіонах власну інформаційну платформу:

медійний сегмент — телеканали, FM-радіостанції, друковані видання, а також інтернет-сайти;

елементи соціального тиску — громадські організації проросійського спрямування — козачі дружини, патріотичні організації, російські земляцтва, товариства російської історії й культури тощо;

елементи суспільно-політичного впливу — організації з урядовим фінансуванням Росії — "Россотрудничество", рух "Русскоязычная Украина", організації російських співвітчизників в Україні тощо.

Тож коли сталася окупація української території — спрацювала "п'ята" колона Донбасу за підтримки московських інструкторів. Місцеві жителі, які фактично стали носіями російських ідей, не чинили активного опору російським ідеологам і терористам.

Аудиторія окупованого Донбасу майже рік перебуває під масованим пресом інформаційної пропаганди Кремля. Тривалий час люди чули й дивилися кремлівські новини, де все навпаки. Тому можна говорити про те, що свідомість людей опинилася в кремлівській системі координат.

Яким чином можна виправити вказану ситуацію?

Для інформаційно-уражених регіонів потрібна інформаційна реабілітація — тривалий процес із комплексом "нежорсткої"контрпропаганди відновлювального характеру.

Крім того, моніторинг, виявлення й супровід інформаційних загроз повинен відбуватися по всій Україні, а не тільки у кризових регіонах. На будь-які соціально-психологічні коливання мусить бути відповідна реакція.

Серед заходів щодо інформаційних обмежень в інформаційному полі, що властиві для будь-якій країні, яка веде бойові дії, слід відзначити:

• створення органу державного регулювання за інформаційними матеріалами в ЗМІ, в інтернеті, в поштових повідомленнях тощо;

• складання переліку засобів масової інформації, що будуть здійснювати діяльність у галузі мовлення, видання та розповсюдження інформаційних матеріалів;

• призупинення діяльності політичних партій, інших громадських організацій у разі порушення ними законодавства щодо АТО;

• використання в інтересах воєнного стану діяльності мобільних операторів, установ поштового зв'язку, видавництв та поліграфічних організацій не залежно від їх форм власності;

• призупинення видачі ліцензій або їх анулювання в разі порушення суб’єктами інформаційної діяльності законодавства щодо АТО та інше.

Також, необхідне своєчасне поточне інформування української й зарубіжної аудиторії. Мається на увазі якомога повне забезпечення інформаційних потреб споживачів українською інформацією з метою зменшення впливу російських джерел на нашу аудиторію.