друкувати


Коломийська ОДПІ: Умови переходу платника єдиного податку з однієї групи в іншу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-07-06 05:15:38

Суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, поділяються на чотири групи, для кожної з яких установлено свої критерії, зокрема, щодо не перевищення встановленого обсягу доходу (п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України, далі - ПКУ). Тому в окремих випадках перехід із однієї групи в іншу є не правом, а обов’язком платників єдиного податку, що відносяться до першої, другої, третьої груп (п.293.8 ст. 293 ПКУ).

Що стосується переходу із групи в групу за власним бажанням, то за умови дотримання платником єдиного податку вимог, установлених ПКУ для обраної ним групи, такий платник може самостійно прийняти рішення щодо переходу, подавши заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюється реєстрація платника ПДВ у порядку, встановленому ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, включає податок на додану вартість до складу єдиного податку (пп.298.1.5 п.298.1 ст.298 ПК).

Кількість переходів "єдинщика" з однієї групи в іншу нормами ПКУ не визначено. Але оскільки такий перехід здійснюється лише з початку кварталу, то він можливий не більше чотирьох разів на рік, звісно, якщо платник єдиного податку відповідає критеріям, установленим для групи, до якої він переходить. Таким чином, платник єдиного податку має право з будь – якого кварталу перейти в іншу групу за умови дотримання всіх критеріїв, установлених для цієї групи.

Також, звертаємо увагу платників єдиного податку щодо самостійної відмови від спрощеної системи оподаткування. У разі, якщо фізична особа – підприємець вирішила самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування, то вона зобов’язана не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подати заяву до контролюючого органу, у якому вона зареєстрована платником єдиного податку.Такий перехід здійснюється з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку із переходом на загальну систему оподаткування.

Джерело: Прес –служба Коломийської ОДПІ