друкувати


Реалії первинної медицини в Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-07-06 04:35:37

Володимир Мельничук – головний лікар Коломийського міського центру первинної медицини. Про роботу центру, реформи та плани на майбутнє він розповів "Коломийським Вістям".

- Пане Володимир, розкажіть, будь ласка, коли у Коломиї почав працювати центр?

- Наш міський центр зареєстрований у 2013 році, але відкриття відбулось у жовтні 2014 року. У той же час мешканців міста не зачепили реформи, які розпочались. Центр функціонує повноцінно вже протягом 9 місяців.

- Скажіть, з якими проблемами ви стикаєтесь?

- Це співпраця Міністерства охорони здоров’я з клініками в регіонах. Чому? Тому що найбільшою проблемою зараз є виписка безкоштовних рецептів для пільгових категорій населення. Такі люди мають право отримати безкоштовно необхідні медикаменти. На даний момент через відсутність в основній кількості оптово-відпускних цін (затверджених МОЗ України) на препарати не дозволяє закупити їх за бюджетні кошти. Ще однією проблемою є відсутність необхідної кількості вакцин для вакцинацій дітей. І це не є проблемою на місцевому рівні. Міністерство ще цього питання не вирішило. Наразі вакцин, на жаль, дуже мало. На початку року стикнулись з проблемами закупівлі медикаментів (для дітей, хворих на фенілкетонурію) та палива для нашого медичного транспорту у зв’язку з процедурами проведення тендерних торгів. але зараз ці проблеми вирішені.

- На рахунок первинної медицини. Яка ситуація зараз у Коломиї?

- Наш Центр новий. У районі такий центр працює вже другий рік. Робота там налагоджена, оскільки сімейна медицина в сільській місцевості формувалась з початку 2000-х років. У Коломиї ж працюють за принципом обслуговування дільничним терапевтом та дільничним педіатром. За 9 місяців вже маємо фактично 6 лікарів, які працюють ще як терапевти та педіатри, але вже готові обслуговувати як доросле, так і дитяче населення.

- Що вже зроблено за 9 місяців?

- За 9 місяців, можна сказати, вже зроблена "левова" частка роботи, тобто всі юридичні норми дотримано, є статут, рішення сесії про відкриття та функціонування Центру, юридичні документації, наказова база, механізми роботи.

- Чого очікуєте в майбутньому?

- Зараз ми в очікуванні отримання ліцензії на медичну практику, якої ми не мали, але до кінця 2014 року користувались ліцензією Коломийської ЦРЛ. Зі стратегічного розвитку у нас заплановано відкриття нової амбулаторії в мікрорайоні Леонтовича. Приміщення ще узгоджується, але від міської влади ми отримали схвалення. Це буде перша в Коломиї амбулаторія загальної практики сімейної медицини (АЗПСМ), де працюватиме до 5 лікарів ЗПСМ, які наближено до пацієнта обслуговуватимуть від новонароджених до людей похилого віку. Також, є напрацювання для початку роботи лікарсько-медсестринської консультативної бригади з працівників Центру, метою якої буде надання допомоги паліативним хворим на дому у вигляді навчання для опікунів таких пацієнтів.

- Чи зачепила якось реформа коломиян? Медичний персонал?

- Коломиян реформа не торкнулась. Зачепила в основному персонал і медичні установи, оскільки відбувся поділ юридичного статусу, що потягнуло за собою поділ фінансування. Для мешканців міста принцип обслуговування залишився той самий: терапевти приймають в тих же приміщеннях, що і приймали, а педіатрія існує і далі на правах оренди в приміщенні дитячої лікарні.

- Де будуть знаходитись нові амбулаторії?

- Умовно Коломия поділена на 6 мікрорайонів: мікрорайони Лентовича та "Канади", наступний від Богуна до кінця Мазепи, ще один від Ратуші та нижче вулиці Міцкевича, наступний мікрорайон вулиць Карпатської, Довбуша та Франка, а центр міста буде поділений на дві частина, де будуть знаходитись дві дільниці обслуговування АЗПСМ. Тому зараз є поділ на сфери обслуговування 6-ти амбулаторій.

- Як на рахунок облаштування амбулаторія? Чи виділяють на це кошти?

- На даний момент медичне оснащення нашого Центру становить до 10% від табелю оснащення. Проте, за короткий період часу існування, нам вдалось оснастити Центр пунктом збору мокротиння по вул. Шевченка, 38, препаратами для невідкладної медичної допомоги, глюкометрами, пульсоксиметрами, вагами для дітей, бактерицидними лампами. Завдяки Коломийській ЦРЛ та районному центру ПМСД на наше прохання було передано санітарний автомобіль УАЗ 3962. Так, він старий, але силами нашого водія його було відреставровано та оновлено. Це дасть можливість в майбутньому виїжджати до паліативних хворих, тобто тих, до кого не потрібно викликати екстрену швидку медичну допомогу та забезпечити доставку таких пацієнтів в стаціонарні заклади ЦРЛ.

- Чи чекають на нас технічні нововведення?

- Так. Медична допомога в АЗПСМ буде розширена в часовому періоді від 8:00 ранку до 20:00 вечора, що розвантажить звернення в стаціонари ЦРЛ. Тобто пацієнту не потрібно буде шукати медичного персоналу для введення ін’єкційних та інфузійних препаратів (крапельниці) після закінчення його робочого часу. Все це буде безкоштовно, оскільки реформою передбачено, що екстрена та первинна медична допомога 100% залишиться державним соціальним забезпеченням. Час в амбулаторії пацієнт буде проводити тільки для консультації, обстеження та введення ліків, що збереже час пацієнта.

У планах є також встановлення сервера та введення пластикових карток для електронного реєстру пацієнтів та надання медичної допомоги, так як більшість паперових амбулаторних карток хворих не залишають в медичних установах, що веде за собою можливість втрати картки, відповідно історію захворювання протягом життя. Це також дуже спростить роботу лікарям та доступ до даних пацієнта з відповідним захистом персональних даних. Навіть якщо картка загубиться, всі дані залишаться в електронному варіанті на єдиному сервері установи.

- Чи зможе людина сама вибрати собі лікаря?

- Звичайно. Це ніколи не було забороною. Механізм надзвичайно простий: необхідно звернутися до завідувача АЗПСМ чи головного лікаря з письмовою заявою з проханням заміни лікаря. Щоправда у лікаря буде певний ліміт кількості обслуговуючого населення. В подальшому, при укладанні контракту з медичним працівником вагоме значення буде грати кількість звернень до лікаря, тобто якщо до одного буде звертатись за прийом 80 чоловік, а до іншого – лише двоє, то це стане яскравим показником професійності роботи лікаря.

- На Вашу думку, наскільки ефективною буде сімейна медицина?

- З часом первинна медицина повинна стати більш ефективнішою. Потрібне тільки терпіння та розуміння населення. Сімейний лікар повинен бути доступний людям для консультацій практично цілодобово, навіть у телефонному режимі. Так диктує світова практика. Звичайно, що за таку працю і заробітна плата для медичного персоналу буде вищою.

- І наостанок, декілька слів від Вас особисто.

- Центр первинної допомоги має дійти до рівня профілактичної медицини. Зараз ми частіше виявляємо та лікуємо захворювання на пізніх стадіях, що суттєво ускладнює лікування та прогноз. А первинна ланка, яка буде працювати з людиною при перших звернення, має досягти рівня профілактики не тільки загострення захворювань, а й профілактики способу життя: вчасні профілактичні огляди жіночого, чоловічого та дитячого населення, боротьба з туберкульозом, онкологією наркоманією, алкоголізмом. І якщо ми всі досягнемо того, що люди будуть дбати та відповідати за своє здоров’я, займатися спортом та вчасно звертатися до медиків, то роботи у нас значно поменшиться, а тривалість життя людей збільшиться, та й народжуваність також. Слава Україні!

Автор: Яна Букреєва