друкувати


У Гвіздці освячено новозбудований храм Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-04-06 11:45:03

5 квітня у Вербну Неділю в селищі Гвіздець відбулося освячення новозбудованого храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ.

Чин освячення звершив декан Корницький, митрофорний протоієрей Володимир Дрозд разом з канцлером Коломийсько-Чернівецької єпархії отцем Олександром Селезінкою.

У чині освячення брали участь настоятель храму отець Богдан Гаврилюк у співслужінні священиків різних деканатів Коломийсько-Чернівецкьої єпархії УГКЦ.

Серед духовенства запрошеного на освячення храму були місцеві представники інших християнських конфесій: священик Антоній В’єх настоятель костелу Антонія Падуанського РКЦ, священик Ярослав Розподняк настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ КП.

Звершуючи чин освячення, спочатку, під час хресного ходу навколо церкви, священнослужителі освятили зовнішню частину храму. Після чого відбулося освячення внутрішньої частини храму.

Після освячення, декан Корницький Володимир Дрозд виголосив проповідь. Від імені правлячого єпископа Коломийсько-Чернівецької єпархії кир Василія (Івасюка) він передав архієрейське вітання та благословення. Отець-декан привітав всіх присутніх з цією знаменною подією, яка, як він зазначив, ввійде до історії селища Гвіздець. Роз’яснив, що освячення, яке відбулося в цей день є малим священничим освяченням, тому що звершене воно було священиками, а не єпископом і повнота освячення буде довершена за архієрейським богослужінням, після остаточного завершення будівництва та облаштування храму.

Після проповіді було відслужено молебень до Богородиці. В якому священнослужителі підносили свої молитви до Діви Марії не тільки за опіку над новозбудованою святинею та парафіянами храму, але за мир в Україні, за воїнів які приймають участь в бойових діях на Сході нашої держави.

У своєму слові до пастви та гостей, канцлер єпархії отець Олександр Селезінка порівняв подію входу Господнього в Єрусалим, до входу в ново освячений храм. Він зауважив, що в даний, нелегкий для нас час, будівництво храму це тяжкий процес, але з Божою допомогою все стає можливим і легким. І якщо ми молимось за наших воїнів тут, в наших храмах, то за нашими щирими молитва і вірою воїни вистоюють там, на передовій.

По завершенні молебню отець Володимир окропив свяченою водою вербове гілля.

Після богослужбових дійств зі словами подяки до всіх звернувся настоятель храму. Отець Богдан згадав прізвища та імена всіх людей доброї волі, які долучилися до справи будівництва святині.

Приємним подарунком став виступ дітей скрипалів, вихованців Гвіздецької школи мистецтв. Юні музиканти віртуозно виконали декілька класичних творів, звернулися з віршованими побажаннями до пароха, та подарували йому подарунки.

Після того, як на пропозицію пароха всі присутні, на останок, спільно промовили молитву "Отче наш" та "Богородице Діво" за наших воїнів, всі розійшлися з духовною радістю по домівках.

Уже 7 квітня, о 9-ій годині, на свято Благовіщення, у новозбудованом та освяченому храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбудеться перша святкова Літургія.

Варто зауважити що, міжконфесійна ситуація в селищі Гвіздець характеризується екуменічним настроєм. Так, ще з 2001 року, з благословення тодішнього архієпископа Львівського РКЦ, кардинала Мар’яна Яворського, громаді УГКЦ було дозволено в порядку черги здійснювати богослужіння в приміщенні костелу. Місцева громада церкви УПЦ КП допомагала в будівництві храму.

Джерело: Коломийська РДА