друкувати


Мустафа Джемілєв просить Надію Савченко припинити голодування

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-02-25 02:46:54

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв звернувся до української льотчиці Надії Савченко, яка перебуває з липня 2014 року в російській в'язниці, з проханням припинити голодування, що триває 74 дні.

Дисидент, правозахисник, екс-голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв провів 15 років у радянських в’язницях. Борючись з незаконними арештами і звинуваченнями, Мустафа-ага не раз оголошував голодування. Найтриваліше з них було в Омській тюрмі і тривало 303 дні. У найкритичніші дні тюремні лікарі примусово годували дисидента через зонд.

Сьогодні Мустафа Джемілєв через видання "Гордон" звернувся до української льотчиці Надії Савченко, голодування якої проти незаконного арешту триває 74-й день.

"Надю, доню, вже немає сенсу продовжувати голодування. Росія не та країна, де є гуманні принципи. Ми в Україні тебе обов’язково врятуємо, але іншими способами", - сказав Джемілєв.

19 лютого українська льотчиця, старший лейтенант Збройних сил України, народний депутат від фракції "Батьківщини" і член постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи Надія Савченко відмовилася від ін’єкцій глюкози, якими російські тюремні лікарі підтримували її здоров’я. За словами адвокатів, за 74 дні голодування Савченко схудла на 20 кілограмів і важить близько 56 кг при зрості 171 см.

Зараз українська льотчиця знаходиться у спецблоці тюремної лікарні "Матроська тиша".

Савченко потрапила в полон проросійських бойовиків в червні 2014 року в Луганській області і була таємно вивезена на територію Росії. Там її звинуватили в причетності до загибелі двох російських журналістів.

У січні цього року ФСБ відкрила проти Савченко ще одну справу - за "незаконний перехід кордону РФ".

15 грудня минулого року льотчиця відмовилася приймати їжу. Надія не раз заявляла, що припинить голодування тільки після звільнення і повернення в Україну.

Джерело: Вікна