друкувати


Коломийська ОДПІ: Про акцизний податок – на «гарячій лінії»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-02-25 11:27:05

Нещодавно з заступником начальника Коломийської ОДПІ Наталією Котурлаш відбувся сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" щодо особливостей адміністрування акцизного податку. Пропонуємо найбільш актуальні питання- відповіді.

За якими цінами здійснюється продаж тютюнових виробів у роздрібній мережі з 01.01.2015?

Продаж тютюнових виробів у роздрібній мережі з 01.01.2015 здійснюється за цінами, не вище за максимальні роздрібні ціни встановлені виробниками або імпортерами товарів, збільшені на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Тобто, до максимально роздрібної ціни додається акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами – 5 %. Вартість тютюнових виробів, вище за яку не дозволено їх реалізацію, можна отримати помноживши максимально роздрібну ціну (вказану на пачці) на 1,05.

Як здійснюється реєстрація суб’єктів господарювання як платників акцизного податку?

Реєстрація у контролюючих органах як платників акцизного податку суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва підакцизних товарів (продукції) та/або імпорту алкогольних напоїв та тютюнових виробів, яка підлягає ліцензуванню, здійснюється на підставі відомостей, наданих органами ліцензування, щодо видачі таким суб’єктам відповідних ліцензії.

Реєстрація інших суб’єктів господарювання як платників податку здійснюється на підставі поданих за встановленою формою декларацій, які подаються:

суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів – за місцезнаходженням пункту продажу товарів;

всіма іншими суб’єктами господарювання – за місцезнаходженням юридичних осіб або місцем проживання фізичних осіб – підприємців.

Надання окремих документів для реєстрації суб’єктів господарювання як платників акцизного податку ПКУ не передбачено.

Чи повинна філія підприємства подавати декларацію акцизного податку?

До платників акцизного податку не належать філії, відділення та інші відокремлені підрозділи, у зв’язку з тим, що вони не мають статусу юридичної особи.

Платниками акцизного податку є підприємства (установи, організації), до складу яких входять філії, відділення та інші відокремлені підрозділи.

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ