друкувати


Коломийська ОДПІ: Про електронне адміністрування ПДВ – на «гарячій лінії»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-02-04 09:47:30

Нещодавно з начальником відділу оподаткування юридичних осіб Коломийської ОДПІ Любов Пазюк відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо електронного адміністрування ПДВ. Пропонуємо найбільш актуальні питання- відповіді.

Які умови обов’язкової реєстрації платником ПДВ з 2015 року?

Обов’язковій реєстрації платниками ПДВ з 1 січня 2015 року підлягатимуть особи, у яких загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів, що підлягають оподаткуванню, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищуватиме 1 млн. грн. без врахування ПДВ.

Який механізм сплати податку на додану вартість в умовах електронного адміністрування?

Для перерахування сум податку, зазначених у податкових деклараціях, ДФС не пізніше ніж за три робочі дні до закінчення граничного строку надсилає Казначейству реєстр платників ПДВ, в якому зазначаються: дані платника, звітний період та сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету та/або на спеціальний рахунок.

На підставі таких реєстрів Казначейство, перераховує суми ПДВ до бюджету та/або на спеціальні рахунки платників з їх електронних ПДВ - рахунків.

Якщо коштів на електронному ПДВ – рахунку буде недостатньо для сплати сум ПДВ до бюджету, тоді платник зобов’язаний перерахувати необхідні кошти з власного поточного рахунку на електронний ПДВ – рахунок.

В який термін проводиться реєстрація податкової накладної та яка тривалість операційного дня для такої реєстрації?

Реєстрація податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється платником ПДВ не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання. Якщо п’ятнадцятий день, що настає за днем їх виписки, припадає на святковий чи вихідний день, то терміни реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, не переносяться. Дана норма визначена пунктом.201.10 статті 201 Податкового кодексу України.

Внесення відомостей, що містяться у податковій накладній або розрахунку коригування, до Єдиного реєстру податкових накладних здійснюється шляхом подання протягом операційного дня зазначених документів в електронній формі Державній фіскальній службі з використанням електронного цифрового підпису та внесення відповідних відомостей до Реєстру. Операційний день триває з 0 до 23-ї години. Враховуючи викладене, подавати накладну до реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних потрібно з 0 до 23-ї години.

 Із яких періодів починати сплачувати ПДВ із рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ?

Сплата ПДВ до бюджету за грудень 2014 року, січень 2015 року та 4 квартал 2014 року здійснюється з поточних рахунків платників податку безпосередньо на бюджетні рахунки.

За звітні податкові періоди, починаючи з лютого 2015 року та 1 кварталу 2015 року перерахування сум податку до бюджету здійснюється в порядку, визначеному п.200.2 ст.200 ПКУ, із рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ.

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ