друкувати


МОН: Наукове співробітництво з РФ неможливе

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2015-01-29 03:45:11

Міністерство освіти і науки України заявляє про неприйнятність науково-технічного співробітництва України й Російської Федерації в умовах російської агресії. Про це йдеться у заяві Міносвіти щодо оголошеного конкурсу тристоронніх німецько-російсько-українських наукових проектів відомою німецькою фундацією "Фольксваген".

У Міністерстві освіти і науки України повідомляють, офіційною метою конкурсу є "зміцнення транскордонного наукового співробітництва". Однак, саме такий формат конкурсу в умовах тривалої російської агресії проти України викликає подив і неприйняття української сторони.

"Сьогодні, коли щодня надходять повідомлення про нові жертви серед мирних українських громадян і військових, коли озброєні й фінансовані Росією терористи щодня здійснюють обстріли українських міст і сіл, коли нарощується військова присутність Росії в окупованому Криму, коли весь світ жахається від трагедій Волновахи й Маріуполя, оголошений фундацією "Фольксваген" конкурс фактично має на меті поставити в одну площину агресора і його жертву, обілити злочини російського правлячого режиму в очах німецької і європейської громадськості", - йдеться у заяві МОН України.

Також Міністерство освіти і науки України заявляє, що науково-технічне співробітництво України й Російської Федерації сьогодні фактично унеможливлене бодай тією обставиною, що десятки українських громадян перебувають у російських тюрмах за надуманими політичними звинуваченнями, й ніхто сьогодні не може гарантувати безпеки українських дослідників на території Росії. Таке співробітництво може бути відновлене на міждержавному рівні лише за умови зміни політики Кремля, відмови від підтримки тероризму, виведення російських військ з Донбасу та Криму.

Міністерство закликає всі академічні установи демократичного світу допомогти українським вченим, які опинилися у вкрай скрутному становищі через російську агресію, наслідком якої є окупація 7,6% території України й поява близько мільйона біженців з Криму, Донецької та Луганської областей.

"На сьогодні з окупованих територій евакуйовано понад 25 університетів і наукових установ, а вся їх наукова база (обладнання, бібліотеки, приміщення тощо) лишилися у руках окупантів. Міністерство освіти і науки України закликало фундацію "Фольксваген" допомогти насамперед цим ученим через механізм тристоронніх проектів за схемою: німецька установа - українська установа - евакуйована українська установа. На жаль, керівництво фундації "Фольксваген" ухвалило інше рішення", - наголошують у МОН України.

"Міністерство освіти і науки України вважає, що українські науковці, виявляючи гідність і громадянську свідомість, бойкотуватимуть оголошений фундацією "Фольксваген" конкурс. Водночас, Міністерство покладає великі надії на зміцнення міжнародного наукового співробітництва з країнами ЄС, новий етап якого відкриє набуття Україною асоційованого статусу в програмі "Горизонт-2020", - йдеться у заяві Міністерства освіти і науки України від 28 січня 2015 року.

Джерело: Освіта.ua