друкувати


Екологічна інспекція Прикарпаття розпочала "полювання" на браконьєрів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-12-12 02:15:09

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області розпочала операцію "Новорічна ялинка", яка триватиме протягом грудня 2014 року - січня 2015 року.

Операція проводиться з метою недопущення самовільних рубок, безконтрольного перевезення та реалізації новорічних ялинок, притягнення до відповідальності винних осіб за самовільну заготівлю і реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок, повідомляє прес-служба інспекції.

Лісокористувачам області відпуск заготовлених ялинок дозволяється тільки за наявності на їх спилі (зрубі) або комлевому стесі відпускного (товарного) клейма з видачею супровідних документів. Єдиним документом на право перевезення новорічних ялинок по території області є товарно-транспортна накладна встановленого зразка з відповідними відмітками відвантажувача, видана лісогосподарським підприємством.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід (ст. 65) тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 грн до 170 грн і на посадових осіб від 119 грн до 204 грн. Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років і якщо ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно ст. 307 КУпАП).

Крім того, передбачена відповідальність за порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання), що згідно зі ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу від 51 до 255 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу чи без такої, рішення будуть прийматись відповідними місцевими судами.

"Неконтрольоване вирубування ялинок напередодні свят призвело до виникнення на сьогоднішній час стабільно складної проблеми. Охочі до наживи браконьєри вирубують молоді ялини, відпилюють верхівки живих ялин (після чого дерева хворіють і втрачають господарську цінність) та валять великі дерева, щоб відпиляти верхівку. Це призводить до надмірного зниження популяції та негативного впливу на генетику хвойних лісів і лісонасаджень, оскільки для продажу обирають найкрасивіші ялинки", – йдеться в повідомленні.

Джерело: КУРС