друкувати


На скільки часу вимикають світло і чому?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-12-05 10:30:50

Запровадження Графіків аварійних вимкнень викликає масу запитань у споживачів. Головне - на скільки будуть вимикати і за яким принципом будуть відбуватися вимкнення. 

На скільки часу вимикають?

Згідно з "Інструкцією про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання" при запровадженні Графіків аварійних вимкнень у зимовий час, споживачів можна вимикати на термін до двох годин.

Чому деякі споживачі перебували без електропостачання протягом декількох години?

У випадку запровадження Спеціальних Графіків аварійних вимкнень, так, як це було 2 грудня у Івано-Франківській області, часових обмежень по вимкненню одного споживача не має. Тому частина споживачів, зокрема у Косівському, Коломийському та Тисменицькому районах попала під вимкнення повторно - спочатку під Графіки аварійних вимкнень, а потім під Спеціальні Графіки аварійних вимкнень, тож люди перебували без електропостачання довший час. 

Як обирають кого вимикати? 

У Графіки аварійних вимкнень включено близько 25% навантаження області. При формуванні та затвердженні Графіків обираються ті лінії, на яких найменша кількість соціально-важливих і категорійних об’єктів.

Коли запроваджуються Спеціальні Графіки аварійних вимкнень? 

Спеціальні Графіки аварійних вимкнень - це графіки що запроваджуються диспетчером енергосистеми в екстрених випадках, коли Графіки аварійних вимкнень не достатньо ефективні. При їх запровадженні вимикаються цілі підстанції та цілі лінії, включно з соціальними об’єктами. Часто такі вимкнення проводять незалежно від обленерго представники Магістральних електричних мереж.

Чому постійно вимикають одних і тих самих споживачів?

Енергетики не мають права вимикати інших споживачів, що не залучені до Графіків, оскільки це порушення нормативних документів.

Що робить обленерго, щоб вплинути на цю ситуацію з вимкненням одних і тих самих споживачів?

ПАТ "Прикарпаттяобленерго" в середу, 3 грудня, звернулося до міністра та до керівника ДП "НЕК "Укренерго" з листом у якому попросило оперативно внести зміни у нормативні документи і дозволити розширення переліку споживачів, залучених під Графіки. Це дасть змогу чергувати вимкнення різних споживачів та дозволить мінімізувати негатив та дискомфорт від вимкнень. 

Чи може населення долучитися до вирішення цієї ситуації?

Якщо прикарпатці знизять споживання електроенергії на 15%, особливо в години пікових навантажень вимкнень електроенергії можна буде уникнути. Добровільне самостійне обмеження споживання - це реальна дія кожного для припинення вимкнень світла.

Джерело: ПАТ "Прикарпаттяобленерго"