друкувати


Акварелі Тетяни Павлик

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-12-01 12:15:40

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття  (Коломия) відбулося відкриття персональної виставки івано-франківської художниці Тетяни Павлик під назвою "Криниця для спраглих".

На виставці представлено понад сімдесят робіт, виконаних в одній живописній манері - акварелі. Усі вони репрезентують творчий шлях художниці, починаючи від 1984 року і по сьогодні.   

Тетяна Павлик народилася і живе в Івано-Франківську, навчалася оформленню та ілюстрації книги у Львівському поліграфічному інституті імені Івана Федорова, працює в галузі малярства, книжкової та станкової графіки. Як художниця, пані Тетяна вірно віддана акварелі.  Варто зазначити, що акварель -важка та примхлива техніка, не кожному вона підходить. Вона не дозволяє виправляти, переробляти картини як при використанні олійних, гуашевих або інших фарб. Картини акварельними фарбами малюються з першого разу, що вимагає точності. З впевненістю можна сказати, що Тетяна Павлик досягла апогею у цій техніці і на сьогодні входить в п’ятірку найкращих акварелістів України.

У Музеї Тетяна Павлик представила свої вибрані роботи: натюрморти, пейзажі, портрети, ілюстрації. Домінантою виставки є духовна та релігійна тематики, які відображають складний період в Україні. Переживання та світосприйняття мисткині втілені в роботах "Небесна Сотня", "Балада про Мальви", "Ангел Миру", "Борітеся - поборете", "Хрести при дорозі", "Чаша терпіння", "Хресна дорога". Кожна з них - це окрема подія, історія з життя, реалії нашої непростої доби. Не випадково презентована у Музеї виставка називається "Криниця для спраглих". За словами художниці, кожен потребує втамувати спрагу своєї душі живою водою з криниці мистецтва.

Відкрила виставку генеральний директор Музею Ярослава Ткачук та познайомила коломийську публіку з майстром акварелі Тетяною Павлик. Пані Ярослава висловила своє захоплення роботами художниці-акварелістки та зазначила, що вони відзначаються глибоким філософським змістом, стильовою оригінальністю та унікальністю. Лунали вітальні слова також і від друзів Тетяни Павлик: голови Чернівецької обласної організації Національної Спілки фотохудожників України Тараса Перуна, фотографа Яреми Проціва, коломийських художників Мирослава Ясінського та Василя Андрушка. Сама ж Тетяна Павлик подякувала усім, хто завітав на відкриття її ретроспективної виставки, і задоволена, що мала нагоду поділитися з коломиянами тією радістю, яку випромінюють її роботи.

Після відкриття виставки художниця охоче поспілкувалася з присутніми, а перші поціновувачі її творчості залишили свої враження від побаченого у книзі відгуків, побажавши Тетяні Павлик і надалі залишатися вірною акварелі. 

Автор: Оля Полюк