друкувати


В Латвії вчителів штрафують за незнання мови

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-11-20 03:30:42

У Латвії оштрафували 55 вчителів, які викладають в школах національних меншин, за незнання латиської мови на належному рівні. Про це повідомляє Delfi.lv.

Відповідні перевірки латвійський Центр державної мови проводив у 2014 році протягом десяти місяців. До 1 листопада були перевірені 99 шкіл. Окрім учителів за незнання латиської були покарані 24 помічника.

За законом за незнання мови на належному рівні вчителів у Латвії штрафують на суму від 35 до 280 євро, після чого їм надається термін від трьох до чотирьох місяців для поліпшення своїх мовних навичок. Після цього вчителі знову проходять перевірку. Якщо в ході нової перевірки з'ясується, що їх рівень володіння латиською мовою, як і раніше недостатній, то комісія Центру державної мови рекомендує директору школи розглянути питання про відповідність учителя посаді, яку він обіймає.

Як відомо, після референдуму про статус російської мови рівню знання латиської мови у вчителів стали приділяти особливу увагу. Його перевіряють не тільки в рамках спеціальної програми контролю, а й за скаргами, які надходять на вчителів.

В ході перевірки інспектори Центру державної мови викликають вчителів і задають їм питання, що пов'язані з їх роботою. Наприклад, учитель математики зобов'язаний вміти пояснити латиською мовою теорему Піфагора.

Джерело: Освіта.ua