друкувати


Закон "Про вищу освіту" втілюється складно, - Совсун

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-11-14 03:45:21

Причиною складного втілення нового закону "Про вищу освіту" є повільний бюрократичний процес на центральному рівні та розгубленість на місцях. На цьому наголосила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун під час експертної зустрічі, присвяченій імплементації закону "Про вищу освіту", що відбулася у Комунікативному центрі Будинку Уряду.

У заході взяли участь представники інститутів громадянського суспільства, навчальних закладів та ЗМІ з Дніпропетровської, Одеської, Львівської та Харківської областей.

Учасники зустрічі в режимі відеозв’язку обговорили питання стану впровадження закону "Про вищу освіту", зокрема, організації навчального процесу університетів, формування навантаження викладача, державного замовлення, штатів науково-педагогічних працівників, пільгові категорії абітурієнтів, підняття престижності професійної освіти тощо.

Під час зустрічі Інна Совсун зазначила, що втілення Закону "Про вищу освіту" складніше, аніж його прийняття. Причина цього, за словами першого заступника міністра освіти і науки, полягає у повільному бюрократичному процесі на центральному рівні та деякій розгубленості на місцях.

Вона повідомила, що міністерством готується скасування низки постанов, що заважаютьуніверситетам реалізовувати принципи автономії.

Також, за її словами, планується проведення нарад за участю представників вищих навчальних закладів, де обговорюватимуть положення про організацію навчального процесу, розробку підходів до формування навчальних програм, які включатимуть нові норми навантаження викладачів та студентів.

"Ми вирішили кожного тижня проводити наради з учасниками процесу реформи вищої освіти щодо проблемних питань втілення закону", - повідомила Інна Совсун.

Відповідаючи на запитання учасників зустрічі, вона зазначила, що в законі "Про вищу освіту" передбачено норму, за якою 20% місць державного замовлення надаються університетам з найсильнішими абітурієнтами. Очевидно, що цю норму неможливо застосувати до тих, хто вступає після технікумів і тих, хто вступає після бакалаврату, тому на 2016 рік принцип розподілу державного замовлення для цих рівнів підготовки змінювати не будуть. За словами Інни Совсун, державне замовлення буде формуватися за принципом 20% - університетам за наявності найсильніших абітурієнтів, решта – за минулорічним результатом.

Інна Совсун також повідомила, що у законі немає норми про обов’язкові дисципліни.

"Міністерство не може вказувати університетам, які дисципліни мають бути обов’язковими", - підкреслила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

Джерело: Освіта.ua