друкувати


Розпочали відбудову церкви пророка Іллі в Дорі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-11-13 11:15:42

Відомий далеко за межами Прикарпаття храм пророка Іллі в Дорі, який був збудований в 30-х роках минулого століття, вщент згорів навесні цього року. Місцеві мешканці вирішили його відновити. Вже заготовлено дерево і залито фундамент.

"Зранку, після Святої Літургії, ми вийшли з церкви, - розповідає брат Мирон з місцевого монастиря монахів-студитів. - Приблизно за півгодини я побачив з вікна келії, ніби з церковної захристії іде дим. Спочатку подумалося, що це десь поблизу щось палять прибиральниці. Вийшовши на вулицю, я переконався, що дим все ж з церкви, покликав настоятеля. Ми побіли до храму, побачили вогонь і зателефонували в пожежну частину. Встигли врятувати два фелони, Євангелію з престолу і Святі Тайни з кивоту. Рятувальники приїхали швидко, але зусилля їх, на жаль, виявилися марними. Вогонь миттєво перекинувся через захристію у святилище і вверх до даху. Оскільки церква була перекрита гонтою - спалахнув купол. Гасити полум’я ще й зашкодив дуже сильний вітер".

Хто винен в трагедії - невідомо. В МНС висловилися про коротке замикання. Але, як стверджує брат Мирон, в тому місці, де з’явилося полум’я, не було ні електричних приладів, ні навіть свічок.

Щодо його версії підпалу то, як каже монах:

"За руку ніхто нікого не зловив. Десь за тиждень після того в Канаді теж сталася подібна трагедія з церквою пророка Іллі, і загасити пожежу завадив вітер. Можливо, це Бог нам засвідчує жертву в такий складний час в Україні. Щоб ми теж чимось жертвували для того, аби в державі був мир і спокій".

Хоча відразу після пожежі від місцевих мешканців звучали припущення, що це був навмисний підпал. І вже тоді парафіяни пообіцяли, що храм-пам’ятку буде відновлено.

Новий храм також буде на честь пророка Іллі. Архітектором сакральної споруди є Роман Сулик зі Львова.

Зусиллями благодійників, влади зібрано кошти, закуплено матеріали. Також повністю завершено всі необхідні бетонні роботи - вже є фундамент майбутнього храму. Зараз він більший і розміщений далі від дороги. Нове розташування пояснюють тим, що архітектурні стандарти вимагають відповідної відстані до дороги і житлових приміщень.

Церква буде, як і попередня, - з дерева, збудована без єдиного цвяха.

"Хоча матеріали теперішні інші, - каже брат Мирон. - Дерево відрізняється від того, яке було на початку минулого століття. Тому не знаємо, як воно вийде. Але сподіваємось, що добре. Зараз те дерево, що підготували, тримаємо до наступної весни - має природно висихати, бо якщо будувати відразу, то скрутиться. То з Божою допомогою зведемо нову гарну церкву".

Джерело: Тримай курс