друкувати


МОН не визнає атестати, що будуть видані ДНР та ЛНР

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-11-10 03:45:48

Міністерство освіти і науки України працює над виробленням механізму забезпечення права на здобуття повної середньої та вищої освіти для дітей, які проживають на територіях Донецької та Луганської областей, що тимчасово контролюються терористами. Про це заявила перший заступник міністра освіти Інна Совсун на брифінгу в уряді.

 Вона зазначила, що питання забезпечення права на навчання дітей зі східних регіонів України є надзвичайно актуальним.

 "Основні підходи напрацьовані. Ми визнаємо, що ці діти з контрольованих терористами територій, які хочуть навчатися в Україні, повинні мати можливість це зробити. Оскільки ми повинні забезпечити права цих дітей, то зараз думаємо над різними механізмами. Треба зрозуміти, яким чином ці діти можуть, виїхавши на інші території України, отримати український атестат", - наголосила Совсун.

 Вона зазначила, що в цілому зрозумілим є те, що цим дітям однозначно треба буде скласти іспити, щоб продемонструвати свої знання програми 11-го класу, але яким чином це буде зроблено, зараз обговорюється.

 За словами Совсун, очевидно, що для вступу до вищих навчальних закладів, необхідно буде складати ЗНО.

 "Оскільки цього року, принаймні з української мови та літератури, зовнішнє незалежне оцінювання співпадає з державною підсумковою атестацією, то це їм одразу може зараховуватися. Але залишаються інші предмети, які їм потрібно буде у якомусь форматі доскласти. У якому вигляді це буде зроблено - рішення ще не прийнято", - підкреслила заступник міністра.

 За її словами, також розглядається варіант, коли діти, які проживають на територіях, незаконно контрольованих так званими ДНР і ЛНР, зможуть у рамках майбутньої вступної компанії додатково здати ті чи інші іспити на базі документа про отримання середньої освіти або атестата про неповну середню освіту. Крім того, вони зможуть пройти ЗНО в терміни, які будуть спеціально встановлені для таких дітей.

 "Відповідно до умов прийому, вступникам вираховується середній бал атестату. Вочевидь, для цієї категорії вступників цей бал можна рахувати як "0", але тоді вони опиняються в гірших умовах ніж інші. Тому треба іншим чином цей середній бал порахувати", - зазначила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

 При цьому вона наголосила, що МОН у жодному разі не визнає будь-які документи про отримання освіти, видані так званими ДНР, ЛНР чи іншими подібними організаціями.

Джерело: Освіта.ua