друкувати


Пісні, тривалістю в життя (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-11-07 03:00:17

Найдавніші автентичні зразки пісенної творчості с. Корнича Коломийського району представила в Музеї Леся Турянська.

Вона - музикознавець, член Національної Спілки композиторів України, багатолітній викладач Івано-Франківського музичного училища імені Дениса Січинського. Леся Турянська народилася в Печеніжині, проте захоплення фольклором з’явилося в Корничі, куди в дитинстві переїхала з батьками. Це відчуття розвивалося в неї при багатьох відвідинах нашого  Музею ще під час навчання в Коломийській музичній школі.

Леся Турянська частий гість Музею і тепер. Цього разу приводом для такої зустрічі були дослідження пісенного надбання Корнича. Понад сто пісень різних жанрів і тематики, які супроводжують людину впродовж усього життя, музикознавець записала  в 60-70-х роках минулого століття від старожилів села. Чимало з них дослідниця й представила в Музеї. Через найцікавіші приклади календарно-обрядових, родинно-побутових пісень, епічних балад  яскраво поставала історія села, життя і світогляд громади.    

Кульмінацією мистецької акції став фрагмент  весільного обряду, який відтворив сільський жіночий ансамбль. Жінки не тільки розповідали присутнім про традиції прикрашання весільного деревця, обов’язкову оберегову символіку, але й демонстрували обряди вдягання вінка нареченої та пов’язування хустки. Все це відбувалося під супровід тематичних пісень. За давнього весільною традицією, всіх присутніх частували весільним калачем і печивом.  

Яскравим ілюстративним доповненням до мистецької акції було слайд-шоу весільних світлин від початку двадцятих років минулого століття і до наших днів з приватної колекції лікаря-офтальмолога і краєзнавця Миколи Ганущака.

Джерело: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття