друкувати


"#РабыДляНацгвардии‬", або реакція соцмереж на російське ТБ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-11-06 11:15:27

В ефірі російського Першого телеканалу вийшов сюжет, присвячений 70-річчю звільнення України від фашистів, в якому жителі Донеччини розповідають про бійців Національної гвардії України.

Журналіст каже, що місцеві жителі, "склавши мозаїку з уривків розмов українських солдат", "жахнулись від долі, яка їх чекала".

Чоловік, названий "представником сільської громади" села Степанівка розповідає, що бійці Нацгвардії у відповідь на питання "За що ви воюєте?" відповіли: "Нам пообіцяли клаптик землі та два раба".

"Збирались всіх жителів зігнати в одне приміщення...Самі ж солдати казали, дякуйте, що ми вас не розстріляли, нам дали команду всіх знищувати", - додає чоловік.

Представник РНБО назвав ці заяви "міфами".

В соцмережах цитата про "двох рабів" лягла в основу багатьох жартів та "фотожаб". Популярності набирають хештеги "двараби" та "РабыДляНацгвардии".

Користувачі жартома пишуть про "біржу рабів", "сертифікат на право власності", "каталог рабів на листопад", а ще поширюють перелік необхідних документів "для відчуження двох російськомовних".

Іще користувачі іронізують: "Якщо рабів на всіх не вистачить, ми захопимо Кубань". В іншій версії - звучить Вороніж.

Також жартують, що у соцмережі Facebook "замість функції "Додати в друзі" з'явилась "Додати в раби".

"Вища каста хунти"

Артист Дмитро Чекалкін опублікував низку каламбурів на цю тему: "Нова валюта "новоросіі": 2 РАБля", "До рабів ще танк потрібен, щоб землю орати і ворон стріляти", "Міняю двох рабів з д(л)нр на одну рабиню ...!".

Тему "рабинь" підтримав і заступник губернатора Дніпропетровщини Борис Філатов: "Тут всі вирішили позмагатися в жартах про особистих рабів. Щодо мене, я віддаю перевагу рабиням. Більше толку і очам приємніше".

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваковпожартував, що татуювання у керівника Національної телекомпанії України Зураба Аласанії "вказує на приналежність до вищої касти хунти, яка дає право на подвійну нормативну кількість рабів".

Народний депутат Володимир Ар'єв також не залишився поза дискусією: "Найбільшим попитом на ринку сьогодні користувався раб галєрний, хоча він таке ..."

Журналіст Максим Саваневський апелює до політиків: "Яценюк обіцяє припинити корупцію на ринку рабів в Україні. Жоден держслужбовець не отримуватиме більше ніж два раба".

"Ну, тепер зрозуміло, через що "повстання рабів під проводом Спартака". Це ж були раби у бандерівців, а який бандерівець, вибачте, любить "Спартак"?", - пише журналіст Євген Кузьменко.

Активіст Володимир Фльонц іронізує: "Увага, фінансова піраміда, якщо віддати свої два раба до нацгвардії — то дадуть вже чотири!".

Спортивний журналіст Сергій Беров пише про чергу за "рабами", згадуючи іншу заяву жителів Донбасу, яке оприлюднили російські ЗМІ - про розп'ятого у Слов'янську хлопчика: "Хто хлопчика не розпинав, за рабами не займайте!".

Блогер Роман Шрайк також не залишився осторонь цієї теми. "Після повідомлення, що за участь в АТО дають рабів, козача армія перейшла на сторону хунти", - пише пан Шрайк.

"Раби сапають буряки"

В мережі пропонують новий девіз для партії партії "Самопоміч" - "Візьми і раби". Їхній передвиборчий лозунг звучав як "Візьми і зроби".

Політик та блогер Віталій Чепиногазапропонував по-новому поглянути на Бесарабський ринок, що у центрі Києва. "Київ. Екскурсійний автобус. Голос гіда в групі російських туристів... - А теперь посмотрите налево. Это самый большой на сегодняшний день невольничий рынок в мире - БесаРАБ-ка", - написав він (мова оригіналу збережена).

Поет Артем Полежака на основі сюжетів російського телебачення написав вірш, перефразувавши відомий твір Тараса Шевченка:

"Садок вишневий коло хати, Раби сапають буряки, Фрейлехс танцюють парубки, Висить дитинка розіп’ята – Над тільцем порхають круки..."

Співачка Каша Сальцова у Twitter поширила нову обробку народної пісні "Ой на горі два раби, два раби. Сам на своїх зароби" та авторської "Два кольори мої, два кольори. Не треба заміж йти, коли є два раба".

Також співачка придумала перифраз примовки: "На городі бузина, а в Києві хунта. Всім по два раби дісталось, а мені півфунта".

Ще одну відому пісню перекручують як "Ти ж мене підманула, ти ж мене підвела...Я чекав тут дві рабині, ти ж ‎два раби привела..." та "Ти казала у суботу підем разом на роботу. Я прийшов, тебе нема. Замість тебе два раба!".

Або ж така: "Їхали козаки, із Дону до дому підманули два раби, забрали з собою!"

Користувачі також пишуть назву фільму Гая Річі як "Карти, гроші, два раба", а також запропонували російському режисерові Микиті Міхалкову назвати новий фільм "Два раба любові".

Журналіст Аркадій Бабченко також підтримав флеш-моб про "двох рабів": "А п'ятій колоні, яка за гроші Держдепу підтримує київську хунту в Москві, можна хоча б по одному рабу?".

"Бестселер"

"Оце збираю документи на двох рабів. Наче все маю - фото у вишиванці та у військовій формі на фоні поваленого Леніна, фото діда у німецькій формі, заповнена форма №1488 з ЖЕКу, членський квиток Правого Сектору, квитанція про сплату внесків на будівництво Стіни з Росією та виписка з церковної книги (ну що родичі з Галичини)...", - такими словами починає свійдопис Антон Павлушко з Мюнхена.

"Я думав, що після "розіп'ятих хлопчиків" Перший Канал вичерпав свої можливості, ан ні", - пише Богдан Ягодкін з Одеси.

Ліна Дешвар вважає, що зібравши всю народну творчість про двох рабів, "можна випустити крутий бестселер".

Представника РНБО Андрія Лисенка на брифінгу в середу попросили прокоментувати повідомлення російських ЗМІ про рабів.

"У нас правова держава, і ми свої дії коригуємо відповідно до тих законів, які діють на території України", - сказав пан Лисенко.

До того ж він розповів анекдот: "Дмитро Ярош після того, як подивився російське телебачення, почав боятись "Правого сектора".

"Це міфи і робота російської пропаганди", - додав пан Лисенко.

Дописи взяті із відкритих сторінок соцмереж Twitter та Facebook, орфографія збережена.

Джерело: BBC Україна