друкувати


У президента хочуть позбутись усіх державних вугільних шахт

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-10-31 11:15:38

Поки у Міненерговугілля чекають на друге судно з південноафриканським вугіллям, бо власного катастрофічно бракує, влада вирішила позбутися державних шахт. Усіх. Коаліційна угода, яку запропонував Блок Петра Порошенка, передбачає продаж усіх державних шахт та ліквідацію державного підприємства “Вугілля України”.

Якщо якусь шахту не вдасться продати, її ліквідують або законсервують.

При цьому влада повинна створити систему підтримки шахтарів, які залишаться без роботи, та решти мешканців населених пунктів, де закриють шахти.

Уряд також намагається прискорити продаж шахт через їхню збитковість. Цього року готувались приватизувати 45 шахт. За сім місяців цього року збитки державних вугледобувних підприємств зросли порівняно з аналогічним періодом минулого року на 34,2% – до 8,39 млрд. грн. Арсеній Яценюк заявляв, що з 13 мільярдів (!) гривень, які держава щороку витрачає на підтримку вугільних шахт, 10 мільярдів розкрадають. І при цьому добувні підприємства постійно скаржаться на брак фінансування, через що неможливо не лише оновити обладнання, а деколи й закупити елементарні засоби індивідуального захисту шахтарів... То чи варто вбухувати такі гроші, аби видобувати вугілля, собівартість якого подекуди втричі вища, ніж ринкова ціна?

Деякі економісти навіть стверджують, що вигідніше платити шахтарям зар­плату за те, що вони сидітимуть вдома, ніж за те, щоб ходили на роботу. Мовляв, у 80-х Маргарет Тетчер також пішла на радикальний крок та закрила збиткові шахти, звільнивши 20 тисяч гірників. Тоді в Британії майже два роки виникали масові протести. А потім виявилось, що економіці це й справді пішло на користь. Нерентабельні шахти позакривали також у Польщі – і це при тому, що левову частку електрики там виробляють саме теплові електростанції, які працюють на вугіллі. 

Коментар для «ВЗ» 

Михайло Волинець, голова Незалежної профспілки гірників 

В Україні запасів вугілля вистачить ще років на 400. Навіть на неокупованих територіях є потужні шахти та хороші запаси. Саме від вуглевидобутку значною мірою залежить енергетична безпека України, тому не можна так бездумно розпродувати шахти. Так, величезна проблема – корупція у вугільній сфері, яка не дозволяє шахтам нормально розвиватись. Але якраз при такій корумпованій системі не можна влаштовувати розпродаж шахт. Є загроза, що коли шахти потраплять у приватні руки, власники вигребуть запаси і покинуть шахти. Нема гарантій, що власник вкладатиме кошти у модернізацію та розробку нових лав.

Джерело: Високий Замок