друкувати


Прем'єр назвав ціну на газ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-10-30 04:00:00

Україна буде отримувати від Росії газ в рамках "зимового пакету" за ціною $378/тис. куб. м в четвертому кварталі 2014 року і по $365/тис. куб. м - у першому кварталі 2015 року.

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні уряду в Києві в четвер, повідомляє Інтерфакс.

"Зараз ми прийшли до позиції, де ціна буде визначатися за формулою, яка є безпосередньо в контракті. І при цьому на таку формулу впливає вартість нафти, ціна на яку істотно впала. Це означає, що в останньому кварталі цього року ціна буде $378/тис. куб. м, а в першому кварталі наступного року - ціна буде на рівні $365/тис. куб. м", - сказав він.

Прем'єр зазначив, що гарантом неможливісті одностороннього підвищення Росією ціни на газ для України у рамках "зимового пакету" виступить Євросоюз.

"Якщо РФ порушить порядок ціноутворення і знову буде намагатися встановити ціну у $500/тис. куб. м, як вона спочатку пропонувала, то ми з Єврокомісією досягли угоди, що ЄК буде виступати в якості гаранта зобов'язань Росії за справедливу ціну. В тому числі і через механізм компенсації підвищення ціни, якщо така ціна не буде відповідати тристороннього протоколу", - сказав він.

У той же час прем'єр відзначив, що раніше поставлений в Україну газ буде оплачено за ціною $268/тис. куб. м, яку б ціну не називав "Газпром".

"Наша позиція: вже поставлений в Україну газ буде оплачуватися за ціною $268/тис. куб. м. На наших рахунках є $3,1 млрд як фінансова допомога МВФ і ЄС. Україна має всі необхідні засоби, щоб повністю закрити рахунки з постачання природного газу, які були здійснені в минулому. Перший транш оплати $1,45 млрд буде здійснено в максимально стислі терміни, відразу після підписання протоколу, залишок в обсязі $1,65 млрд - буде сплачено до кінця поточного року", - сказав він.

Джерело: Gazeta.ua