друкувати


На Прикарпатті в СБУ демонтують пам’ятну дошку загиблим енкаведистам

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-10-23 05:15:17

У приміщенні управління СБУ Івано-Франківської області розпочався демонтаж пам'ятної дошки з іменами загиблих протягом 1945-1955 років енкаведистів, яка була встановлена на початку 60-х років.

За словами начальника управління СБУ в Івано-Франківській області Миколи Найдича, демонтаж стели ініціювала громадська рада при начальнику управління.

"Ми звернулися до науковців, істориків, краєзнавців, щоби вони вивчили, чиї імена і прізвища занесені на цю дошку. Після кропіткої роботи, беручи до уваги і моральні критерії, однозначно було встановлено, що тут прізвища тих, хто з 1945 до 1955 років загинули у боротьбі з представниками ОУН-УПА. Тобто фактично ми зрозуміли, що ця дошка не має права перебувати в цих стінах", - сказав Найдич.

Він пояснив, що люди, імена яких викарбувані на дошці, брали участь у катуваннях учасників національно-визвольного руху на Прикарпатті.

"Є жахливі спогади про ті діяння, які вони вчиняли. Вони брали участь в розстрілах, у ґвалтуваннях українських дівчат. Дівчата, коли їх бачили, кидалися в криниці, щоб тільки не попасти в їхні руки. Це жахливо, але це таке було і це правда", - сказав начальник обласного СБУ.

Джерело: Тримай курс