друкувати


Неповносправній молоді з Карітасу показали побут Гуцульщини

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-10-20 04:45:57

Діти з вадами розумового розвитку потребують не тільки лікування, але й  переконання у власній справності і життєвій придатності. Саме тому в Івано-Франківському Карітасі багато уваги приділяють організації дозвілля для молодих інвалідів, намагаються зробити його якомога різноманітнішим та кориснішим.

 Найважливіше завдання для працівників Карітасу - визволити неповносправних осіб із суспільної ізоляції, підвищити їхнє бажання до життя завдяки різним  формам реабілітації та відпочинку. З цією метою для молоді Центру дозвілля та соціальної адаптації для дітей та молоді з вадами розумового розвитку,  організовують різні екскурсії та походи. В такий спосіб  молоді інваліди відпочивають активно, пізнають світ довкола себе, свій край.

В останні дні теплого бабиного літа  підопічні Карітасу мали  можливість ознайомитись з архітектурою і побутом жителів Прикарпаття кінця ХVІІ - початку ХХ ст.  Разом із наставниками вони   відвідали музей "Бабусина світлиця" у селі Вигівка Галицького району та музей народної архітектури та побуту Прикарпаття Національного заповідника "Давній Галич".

 

У кожному  з музеїв представлені сільські житлові та господарські споруди. Автентичні невеликі за розмірами хатки, особливості інтер’єрів - все це робить відвідування музею надзвичайно колоритним та привабливим. В інтер’єрах пам’яток чимало етнографічних реліквій - предметів життя й побуту наших предків.

Особливо захоплюючим для дітей та молоді  було знайомство  з типовою  гуцульською хатою,  хатою ткача, дерев'яною церквою початку ХХ ст., кузнею. Організовані екскурсії  сприяли не тільки  реабілітації  дітей та молоді, а також створили фізичні, моральні, оздоровчі, етичні умови для їхнього розвитку.

Заходи відбулися в рамках проекту "Денний центр для людей з обмеженими можливостями" (фінансова підтримка  мерії Відня в партнерстві з Карітасом архиєпархії Відня(Австрія).

Автор: Наталя Голомідова