друкувати


ВІДНОВЛЕННЯ ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ: НЕСКОРЕНИМ ВІД КОЛОМИЯН

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-10-12 11:35:55

Під таким гаслом, 14 жовтня 2014 р. о 14.00 у місті Коломиї, за адресою: бульвар Лесі Українки, 32, відбудеться відкриття та освячення меморіальної композиції в пам’ять про невинних жертв нацистсько-більшовицьких тоталітарних режимів, які відбували у пересильній в’язниці впродовж десятиліття (1942-1952) арешт, катування і страту.

Меморіальна композиція вмонтована у стіні будівлі в якій розташовувалася пересильна в’язниця гестапо та радянського НКВД.

У 1989 році на стіні будівлі в’язниці була встановлена меморіальна таблиця, яка безслідно викрадена варварами в 2007 році.

Ініціативу родини Бережницьких з відновлення меморіальної таблиці підтримала чимала коломийська громада, власне на кошти громади створено та встановлено меморіальну композицію.

Меморіальна композиція: НЕСКОРЕНИМ ВІД КОЛОМИЯН складається з чотирьох елементів, які відображають минулу історії та сучасність нашого міста.

Колючий дріт виписує п’ятикутну зірку, як символ тоталітарного більшовицького режиму, на закінченнях якої звисають кайдани, що навічно закували українських патріотів у казематах в’язниці. Посередині зірки автор відображає безневинно загублені душі тисяч в’язнів, які закатовані та страчені у в’язниці, а чимала кількість їх тлінних останків й сьогодні покоїться у підвалах під шаром бетону, яким радянські каральні органи залили підземелля в’язниці разом з в’язнями.

Текст, що викарбуваний на меморіальній таблиці змушує нас задуматися про трагічне минуле нашого краю і людські долі:

 

Коли Ви вмирали, Вам дзвони не грали

ніхто не заплакав за вами…

Перехожий зупинись! Тут, в цьому будинку, протягом десятиліття (1942-1952) була пересильна в’язниця де відбували арешт, катування і страти твої краяни - борці за волю України невинні жертви нацистсько-більшовицьких тоталітарних режимів.

Кровопивці, вовки ненаситні

Тут вершили кривавий шабаш

За полеглих, замучених, вбитих,

Тихо серцем промов "ОТЧЕ НАШ…"

 

Кожен окупант, як німецький так і радянський, прагнув зломити український дух та ніхто цього не зміг зробити.

НЕСКОРЕНИМ ВІД КОЛОМИЯН, так промовляє викарбувана присвята наших сучасників перед пам’яттю українських патріотів, які у цій в’язниці були катовані чи страчені, і які не зрадили своїм переконанням до останнього подиху життя.

Завершує композицію, найвищий символ сучасної української держави - державний герб - тризуб.

З нагоди відкриття та освячення меморіальної композиції культурологічний проект "Коломия - наше місто" випустив пам’ятну листівку під номером 32 із серії "Коломия - наше місто". Графіку виконав Петро Бережницький, а автором дизайну листівки є Юлія Венц.

 

Коломийська громада