друкувати


На Косівщині вшанували Йосафата Кобринського

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-09-24 01:45:04

У місті Косові відкрили і освятили художньо-меморіальну плиту видатному культурно-громадському діячеві, меценатові, педагогу і священикові отцю Йосафату Кобринському, повідомляють в райдержадміністрації.

Встановили її на одному із корпусів нинішнього міського навчально-виховного комплексу, в якому перебувають дошкільнята та навчаються учні молодших класів. Саме цей корпус під школу для початкових класів і збудував за власний кошт о. Йосафат Кобринський, який в 1845-1853 роках був парохом греко-католицької церкви св. Василя Великого у правобережній частині міста, яка називається Москалівкою.

Означену меморіальну пам’ятку, виготовлену Сергієм Дрожаком, Косів має завдяки координатору клубу творчої інтелігенції ім. Ігоря Пелипейка Зиновію Библюку, з ініціативи якого в районі встановлено уже вісім таких пам’яток, присвячених відомим постатям минулого і сучасності.Мовлячи слово до учасників зібрання з нагоди відкриття пам’ятки, Зиновій Библюк детально розповів про життя і діяльність о. Йосафата, відзначив, що у збудованій ним початковій школі священик учителював і сам, даючи дітям не лише добрі теоретичні, але й практичні знання, в тому числі із садівництва, рільництва та бджільництва. Практичні навики отримували від нього і дорослі.

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської обласної державної адміністрації