друкувати


Івано-Франківський Карітас: "Футбол - це мова, яка об'єднує неповносправних!"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-08-28 03:45:54

У цьому переконані працівники БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ", які працюють з дітьми та молоддю, які мають особливі потреби. Щорічний футбльний матч у Карітасі - це довгоочікуване свято для неповносправних, ліки для душі, користь яких важко переоцінити.

Цього року наприкінці літа учасники "Центру дозвілля та соціальної адаптації для дітей та молоді з вадами розумового розвитку" з особливим ентузіазмом та завзяттям провели 6-ий товариський футбольний матч. Як завжди, карітасівцям у проведенні цього заходу допомогла Івано-Франківська федерація футболу, яка надала професійних арбітрів та подарувала для молоді футбольний м’яч.

До спортивних змагань також залучили 16 дітей-аутистів - представників ГО "Світанок-ІФ". Для цих діток - це перша можливість пограти футбол на професійному полі. І немає значення, що батьки їм у цьому допомагали. Найважливіше, що вони також відчули себе "зірками спорту", які уміють забивати голи.

Для підопічних Карітасу спортивні змагання вже стали традицією і нормою. Щоби покращити свій фізичний розвиток, дітям з різноманітними вадами спорт просто необхідний, - кажуть у благодійному фонді. "До футбольного матчу наші підопічні ретельно готуються. Двічі на тиждень волонтер Назар Костів проводить тренувальні заняття у спортзалі, а в теплу пору року - на футбольному майданчику Крихівців Спортивні заняття є невід'ємною частиною покращення фізичного розвитку людини, а для людей із вадами спорт є ще й, свого роду, ліками. Усі, і дівчата і хлопці надзвичайно люблять грати у футбол, адже гра для них - це маса позитивних емоцій, навчання бути дисциплінованими та витривалими", - каже Наталія Козакевич, виконавчий директор БФ " Карітас Івано-Франківськ УГКЦ".

Для більш як 40 молодих інвалідів Карітас став другим домом. Більшість неповносправних дітей ходить сюди щодня. Когось привозять батьки, а для декого справжньою гордістю є те, що вони навчилися користуватися громадським транспортом і можуть добиратися самостійно. У Карітасі вони працюють у творчих майстернях (виготовляють вироби з бісеру, паперу, дерева), займаються у спортзалі, їздять на екскурсії, ходять в кіно, спілкуються з волонтерами, а найголовніше - відчувають, що вони потрібні. Ці діти - справжній скарб для, бо дарують усім свою любов щиро, безкорисливо, нехай і трошечки незвично.

Діяльність Центру дозвілля та соціальної адаптації для дітей та молоді з вадами розумого розвитку здійснюється за підтримки проекту "Денний центр для людей з обмеженими можливостями" (фінансування проекту - за кошти гранту мерії міста Відень, Карітас Відень (Австрія) та проекту "Соціальна інклюзія і розвиток інтеграційних центрів для молодих людей з особливими потребами в Україні" (фінасування МБФ "Карітас України").