друкувати


Презентація фотовиставки "Обличчя Майдану" відбулася у Івано-Франківську (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-08-26 11:30:12

У Центрі патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери відбулася презентація Міжнародної фотовиставки "Обличчя Майдану", автором якої став український фотограф Дмитро Собокар.

Захід відбувся в рамкам проведення річних зборів Світового Конгресу Українських Молодіжних Організацій, які з 25 по 29 серпня проходять в Івано-Франківську.

Як відзначає автор ідеї, представник української діаспори Тетяна Казакова (Санкт-Перетрбург, Росія), головною метою організації та проведення фотовиставки є максимальне донесення до світової громадськості об’єктивної, неупередженої інформації щодо подій в Україні у період Революції Гідності. Окрім презентацій у містах України, роботи Дмитра Собокара, починаючи із жовтня, представлять також у Австрії, Німеччині, Польщі, Грузії та Канаді.

Участь у відкритті фотовиставки в Івано-Франківську взяли голова Європейського конгресу українців, галичанка, яка вже більше тридцяти років проживає в Угорщині, Ярослава Хортяні та керівник апарату облдержадміністрації Ростислав Стасько і начальник управління молоді та спорту Ростислав Микитюк.

Захід було організовано за підтримки Міністерства культури України, Міністерства молоді та спорту України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, а її партнером витупила фотостудія "Сако".

"Мета та необхідність проведення виставки для мене очевидні. Власне, це передусім вияв громадянської позиції. Коли навколо бачиш свавілля, коли працівники правоохоронних органів б'ють палицею беззахисну жінку, то не можеш стояти осторонь. На Майдані я бачив любов, братерство, дружбу, горе, щастя і ненависть Всі почуття були поруч. На цьому місці відбулося єднання нашого народу в єдине ціле. Там змінилося і моє уявлення про навколишній світ, про те, хто я є і що роблю.

Коли відбувається несправедливість, то знаходяться люди, готові стояти до кінця, готові пройти крізь вогонь та воду, готові померти заради свободи, честі та гордості. Вони не терпітимуть, не залишаться осторонь. Всі як один, вони захистять права людини залишатися Людиною. Нехай ті, хто хоче занести руку й зпоплюжити ці цінності, знають про це!

На Майдані загалом я провів більше місяця: приїздив дев’ять разів. Вперше приїхав 1 грудня. Розпорядок дня був наступним: знімаю, поки вистачає сил, сплю. Знову працюю. Знімаю все, що бачу, слухаю, що відбувається. Всього було знято понад 20000 фотографій, з яких у підсумку відібрано близько 500", – відзначив Дмитро Собокар.

 

 

 

Довідково:

Дмитро Собокар – фотомитець, народився 09.06.1981 року в м. Суми.

Проживає у Львові. Член Національної фотоспілки України, член WPO (United Kingdom).

Спеціалізується як на арт, так і на репортажній фотографії.

Переможець багатьох міжнародних та національних конкурсів. Останні – 2 золоті медалі, Trierenberg Super Circuit (Австрія, 2014); бронзова медаль, Photo Art Championship (Австрія, 2013). Переможець у номінації весільне фото, The best photographer (Україна, 2013)

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської обласної державної адміністрації