друкувати


Індексацію зобов’язані проводити всі без виключення роботодавці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-08-18 04:00:42

Відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 існують основні правила, яких слід дотримуватись платникам податків при проведенні індексації заробітної плати працівників:

Індексацію зобов’язані проводити всі без виключення роботодавці: підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання, а також фізичні особи, що використовують працю найманих працівників.

Індексувати потрібно грошові доходи працівників, що не мають разового характеру.

Заробітна плата індексується в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу. Відповідно до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" від 27.03.2014 р. № 1165-VII протягом 2014 року діє єдиний розмір прожиткового мінімуму -1218 грн.

Для проведення індексації базовим місяцем вважається місяць підвищення зарплати конкретному працівнику незалежно від суми такого підвищення. Однак, якщо сума підвищення зарплати не перевищила суму можливої індексації, сума, якої "не вистачає" (різниця між сумою можливої індексації і сумою підвищення зарплати), фіксується і виплачується в такому розмірі до наступного підвищення зарплати, за якого збільшення перекриє індексацію. Не вважається базовим місяць, у якому тарифну ставку (оклад) не підвищено, а зростання зарплати досягнуто за рахунок : 1) установлення доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт; 2) установлення внутрішнього сумісництва (тобто в одного роботодавця); 3) збільшення розміру премії.

Індекс споживчих цін наростаючим підсумком для визначення порогу індексації обчислюється шляхом множення місячних індексів споживчих цін.

Індекс споживчих цін наростаючим підсумком для визначення порогу індексації починає розраховуватися з наступного за базовим місяця (крім випадків оформлення працівника на роботу).

Заробітна плата працівника повинна індексуватися, якщо індекс споживчих цін наростаючим підсумком (починаючи з місяця, наступного за базовим) перевищив поріг індексації (101%).

У випадку, якщо зростання мінімальної заробітної плати не супроводжується зростанням заробітної плати працівника, місяць не вважається базовим, оскільки фактичні доходи працівника не підвищуються. Якщо разом із зростанням мінімальної заробітної плати підвищується і заробітна плата найманого працівника, такий місяць вважається базовим.

Підвищення грошових доходів громадян у зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін.

Джерело: Інформаційно-комунікаційний сектор Коломийської ОДПІ