друкувати


Відома мисткиня Марія Рипан з Канади вчила всіх охочих африканської техніки бісероплетіння ндебелі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-08-16 12:00:19

Дослідниця народного мистецтва, мисткиня, інструктор з виготовлення прикрас з бісеру, автор і видавець книг-інструкцій, а також навчальних програм Марія Рипан вже неодноразово бувала в Україні, зокрема й у Музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського у місті Коломия, вивчаючи збірки народного мистецтва та популяризуючи власні дослідження та творчий доробок.

Цього разу вона представила проект "Прикрашайте Ваш світ бісером чи вишивкою", завдяки якому коломийські шанувальники кольорових намистин ознайомилися із самобутніми зразками світового бісероплетіння стародавніх народів, племен Пашту, вождів Зулу та сучасних українських, канадських і американських майстрів. Марія Рипан представила присутнім також різні авторські моделі вбрання, прикрашеного стилізованим традиційним вишиттям.

Презентаційна мультимедійна лекція допомагала присутнім побачити не тільки найцікавіші мистецькі твори, створені в техніці бісероплетіння, а й стати учасниками майстер-класу. За допомогою доступних покрокових схем, розроблених пані Марією, та її професійних порад учасники заходу опанували африканську техніку бісероплетіння ндебелі.

Поряд з досвідченими майстринями активно працювали ще й зовсім юні, проте кожному з них про зустріч у Музеї з прекрасною мисткинею Марією Рипан нагадуватиме власноруч створений браслет.

Джерело: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського