друкувати


Коломия увійшла у проект Світового банку з розвитку міської інфраструктури

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-08-15 09:30:46

Нещодавно затверджені проекти Світового банку, які буде реалізовувати Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства протягом 2014 – 2020 років загальною вартістю 732 млн. доларів США.

Це два нові інвестиційні проекти "Розвиток міської інфраструктури - 2" та "Проект з підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання", що фінансуються Світовим банком.

Відрадно, що у місті Івано-Франківську будуть реалізовуватися обидва ці проекти. В рамках реалізації інвестиційного проекту "Розвиток міської інфраструктури – 2" заплановано вагомі зрушення у 10 українських містах-учасниках: Києві, Харкові, Донецьку, Івано-Франківську, Краматорську, Кіровограді, Житомирі, Тернополі, Коломиї та Черкасах.

Заплановано оновити понад 100 км мереж водопостачання та водовідведення у 7 містах, реконструювати 4 водопровідні насосні станцій та 2 каналізаційні насосні станції, а 6 міст отримають перебудову каналізаційних очисних та водозабірних і водоочисних споруд. Також планується втілити в життя пілотний проект з реконструкції та модернізації об’єктів поводження з твердими побутовими відходами з отриманням полігонного (біо-) газу в Харкові. Як зазначають експерти, очікуваний результат від реалізації запланованих заходів - підвищення надійності та якості послуг, які надають підприємства, поліпшення екологічної ситуації в містах-учасниках проекту та економія електроенергії на рівні не менше 15%.

Міжнародні експерти Світового банку на початку серпня вже перевірили готовність українських міст до впровадження Другого проекту розвитку міської інфраструктури, що підтримується позиками Світового банку розміром 300 мільйонів доларів США та Фонду чистих технологій розміром 50 мільйонів доларів США.

Модернізації очікують і 10 міст у рамках реалізації інвестиційного проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України»: Вінниця, Донецьк, Дніпропетровськ, Івано-Франківськ, Кам’янець-Подільський, Кіровоград, Миколаїв, Харків, Херсон і Чернігів.

Заплановано технічне переоснащення ТЕЦ, понад 80 кілометрів теплових мереж та майже сотні котелень і відкриття понад 1000 індивідуальних теплових пунктів. Внаслідок проведення вказаних заходів, близько 20 застарілих котелень планується закрити. Передбачено також проведення робіт з ізоляції більше, ніж 50 км теплових мереж і встановлення понад 1200 лічильників тепла. У рамках проекту планують запровадити диспетчерські системи контролю та збору даних SCADA. Очікуваний результат від впровадження цих заходів - економія природного газу майже на 15%.

Джерело: Івано-Франківська МВК