друкувати


Україна завершила підготовку до реверсу газу зі Словаччини

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-08-14 08:30:33

ПАТ "Укртрансгаз" завершило на компресорній станції "Ужгород" повний комплекс робіт із забезпечення технічної можливості реверсу природного газу з боку Словаччини. Роботи проведено згідно з графіком власними силами і за власні кошти компанії.

Як повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України", за результатами останніх переговорів між операторами газотранспортних систем України ("Укртрансгаз") та Словаччини (Eustream as) остаточно були узгоджені технічні аспекти, пов'язані з прикордонним співробітництвом, взаємодією при експлуатації об'єктів та обліком газу.

Нагадаємо, 28 квітня між ПАТ "Укртрансгаз" і Eustream as. було підписано меморандум про взаєморозуміння щодо забезпечення реверсних постачань газу в Україну, який передбачає постачання газу у розмірі до 8 млрд куб.м. в рік.

На початку липня словацький оператор Eustream повідомив про успішне завершення процедури Open Season з прийому заявок на постачання газу в Україну через територію Словаччини. До постачань газу в Україну через Словаччину проявили інтерес близько двох десятків європейських постачальників, що, згідно з меморандумом, передбачає можливість почати постачання газу зі Словаччини вже з 1 вересня цього року.

Газпром з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачань російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля. Разом з тим, Україна продовжує розробляти реверсні маршрути постачань газу з Польщі, Угорщини, Словаччини та Румунії. Відкриття всіх чотирьох маршрутів дозволить Україні збільшити щорічні постачання газу до 30 млрд куб м. Найбільш перспективним маршрутом постачань газу в Україну є словацький

Джерело: Дзеркало Тижня