друкувати


Закон про біометричні закордонні паспорти підписано Президентом України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-08-09 10:00:03

Президент України Петро Порошенко підписав закон, що визначає процедуру внесення відбитків пальців у паспорт для ідентифікації особистості.

Перехід на біометричні паспорти з відбитками пальців є однією з вимог європейських фахівців для розширення свобод Європейським Союзом у плані візового режиму для України. Про це повідомляє прес-служба голови держави, новину передає Преса України.

Згідно з прийнятим Законом №1601-VII «Про внесення змін в Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», відбитки пальців рук визначаються як одні з основних біометричних даних особи та будуть вноситися на безконтактний електронний носій документів для виїзду за кордон. Ці дані дозволять ідентифікувати особу при перетині кордонів.

"Закон створює правові підстави для оцифровування відбитків пальців рук і внесення їх на безконтактний електронний носій паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон і проїзного документа біженця", - йдеться в повідомленні.

При цьому, якщо людина за своїми релігійними переконаннями відмовляється від внесення даних в безконтактний електронний носій інформації, оформлення та видача таких документів здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом міністрів для даної категорії осіб.

У той же час, якщо у вас є документи, які були видані до набуття чинності цього закону (крім водійських посвідчень), то вони також є дійсними до закінчення строку їх дії. Вони не підлягають обов'язковій заміні.

Джерело: Преса України