друкувати


Антикнопкодавча "Рада-4" реєструватиме нардепів по відбитках пальців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-07-22 08:35:56

Парламентську систему "Рада-4" презентували у понеділок спікеру Верховної Ради Олександру Турчинову: серед безумовних переваг системи перед нинішньою - унеможливлення одночасного голосування одним депутатом за двох та більше народних обранців.

Презентація пройшла у Києві в будинку Інституту проблем математичних машин і систем НАНУ, що розробляв "Раду-4", передає кореспондент Укрінформу.

"Система ("Рада-4" - ред.) вже розроблена та готова до використання", - зазначив директор згаданого інституту Анатолій Морозов.

За словами Морозова, "Раду-4" від попередньої системи відрізняють можливість персонального голосування, заміна паперового обігу на електронний та забезпечення депутатів новим, більш зручним, місцем роботи.

Відтак, якщо "Рада-4" буде впроваджена, депутати реєструватимуться у сесійній залі за допомогою відбитків пальців. Голосування проходитиме з використанням двох рук, що унеможливить одночасне голосування за інших депутатів. Крім цього, на столі народних обранців з'являться робочі планшети, що матимуть доступ до інтернету.

Як зазначив Турчинов, за 10 років своєї роботи система "Рада-3" застаріла "морально та фізично".

"Немає сенсу робити реанімацію системи "Рада-3", треба переходити на новий формат роботи", - підкреслив спікер.

За підрахунками фахівців інституту, "Раду-4" можна буде впровадити до початку зимової сесії. Кошторис проекту становить 92 млн гривень.

"Я буду говорити з прем'єр-міністром, щоб можна було обмежувати якісь інші статті, але ті питання, які стосуються розвитку, - це не тільки розвиток парламенту, це розвиток нашої країни. Ми на цьому не можемо економити", - наголосив Турчинов щодо виділення коштів на впровадження "Ради-4".

Джерело: Укрінформ