друкувати


За кордоном працює півмільйона висококваліфікованих українських спеціалістів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-06-20 12:30:21

За кордоном працюють понад 6 мільйонів українців, з них майже півмільйона - це високоосвічені люди, зокрема, представники ІТ-сфери, науковці.

Про це розповів Віктор Кривенко, керівник національних проектів "Технополіс" та "Індустріальні парки", інформує VIDIA із посиланням на прес-службу Державного агентства та управління національними проектами України.

"Україна не повинна бути сировинним додатком світу і має припинити забезпечувати інші країни висококваліфікованими кадрами. Понад 6 мільйонів українців працюють за кордоном, з них майже півмільйона - це високоосвічені люди, зокрема представники ІТ-сфери, науковці", – сказав Віктор Кривенко під час круглого столу "Національні експерти в новій економічній моделі України".

За словами Кривенка, на черзі - ухвалення законопроектів №2330а №2063-д стосовно розвитку індустрії програмної продукції та реалізації нацпроекту "Технополіс", що стануть передумовою створення справжньої території свободи для ІТ-фахівців та зупинять їх масовий виїзд за кордон, який ми спостерігаємо тепер.

На сьогодні заважають розвиватися високим технологіям відсутність можливості офіційно наймати працівників у штат та оподаткування інвестицій у вигляді мита й імпортного ПДВ на обладнання для виробництва високотехнологічної продукції. Наслідком є те, що галузь на 90% працює через схему приватних підприємців.

Віктор Кривенко вказав, що для покращення інвестиційного клімату України потрібно переймати досвід інших європейських країн, які ефективно поєднують ліберальні механізми для розвитку малого й середнього бізнесу, та здійснювати розумний протекціонізм для розвитку сфери переробки – машинобудування й високотехнологічної сфери.

Як приклад фахівець навів індустріальні парки. "Це не новий й давно виважений інструмент у боротьбі за інвестиції, що передбачає імпортозаміщення та розвиток експорту, - сказав Кривенко. - Усунення бар’єрів, зокрема корупційних та адміністративних, глобальні податкові преференції нададуть економіці України потужних точок зростання, передовсім технологічних та індустріальних".

Керівник нацпроектів нагадав, що на сьогодні в Україні вже прийнято Закон "Про індустріальні парки", завдяки чому вироблено загальний консенсус роботи та є гарантія прозорого механізму роботи з інвесторами. Тепер необхідно прийняти законопроект про потужні податкові стимули та гарантувати державну підтримку підведення інженерно-транспортної інфраструктури.