друкувати


Про зміни в оподаткуванні податком на нерухоме майно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-05-12 12:00:35

Законом України від 27.03.2014 року № 1166-VII "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов економічного зростання в Україні", внесено зміни до статті 265 "Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки" Податкового кодексу, які набрали чинності з 01.04.2014.

Відповідно до Закону у статті 265 Податкового кодексу слова "житлова площа" замінено словами "загальна площа" у відповідному відмінку, в результаті чого змінилася база оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, як для юридичних, так і фізичних осіб - власників об’єктів житлової нерухомості.

Щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки юридичними особами. Для забезпечення виконання Закону в частині зміни бази оподаткування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податкові зобов’язання платників податку - юридичних осіб пропонується подати не пізніше 30 липня 2014 року (граничного терміну сплати авансових внесків з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за II квартал 2014 року) уточнюючі декларації. При цьому, до уточнюючої декларації платник має право додати доповнення, відповідно до абзацу 2 пункту 46.4 статті 46 Податкового кодексу, в якому зазначити, що податкові зобов’язання збільшуються на виконання вимог статті 265 Податкового кодексу зі змінами, внесеними Законом.

Щодо порядку визначення податку у 2014 році фізичним особам податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується за перший базовий податковий (звітний) період - 2013 рік і базою оподаткування буде житлова площа об’єктів житлової нерухомості, у т.ч. їх часток, оскільки згідно з статтею 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Про це зазначено в Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом Міністерства доходів і зборів України від 25.04.2014 № 263.

Джерело: Інформаційно-комунікаційний сектор Коломийської ОДПІ