друкувати


У Одесі ліквідовано "конвертаційний центр", який підозрюють у фінансуванні сепаратизму

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-05-08 01:15:29

В Одесі Служба безпеки України викрила протиправну діяльність злочинного угрупування, яке організувало незаконну фінансову схему для виведення в тіньовий обіг коштів вітчизняних суб’єктів господарювання, у тому числі з державною часткою.

СБУ встановила причетність 6 громадян України, у тому числі директора відділення місцевої банківської філії, до нелегальної фінансової схеми з незаконного переведення безготівкових коштів у готівку - розкрадання коштів державних підприємств, а також незаконного перерахування валюти за межі України за допомогою фіктивних комерційних структур.

Встановлено, що директор відділення банку, зловживаючи службовим становищем, забезпечував контроль за рахунками підприємств, які використовуються у незаконних оборудках, та видачу готівки. До обов’язків інших двох учасників угруповання входило отримання грошей у відділенні банку. Інші виконували обов’язки кур’єрів. За останні три роки у «тіньовий» обіг щорічно виводилось майже по 300 мільйонів гривень.

6 травня співробітники СБУ затримали чотирьох зловмисників «на гарячому» під час отримання грошей в одній з банківських установ Одеси. У затриманих вилучено 1,6 мільйонів гривень готівки.

Того ж дня правоохоронцями було проведено 11 обшуків в офісних приміщеннях, помешканнях та транспортних засобах учасників оборудки.

Під час обшуків було вилучено фіктивні печатки підприємств, фінансово-господарську документацію, ноутбуки з встановленою системою дистанційного управління рахунками «клієнт-банк», накопичувачі інформації, які містять дані щодо обсягів проведених операцій та замовників протиправних послуг, а також понад 2 мільйони гривень готівкою.

Перевіряється інформація про використання коштів, отриманих у результаті протиправної оборудки, для фінансування радикальних угрупувань та дестабілізації ситуації в регіоні.

Згідно з ухвалою суду накладено арешти на рахунки 5 підприємств, підконтрольних учасникам фінансової оборудки, на яких перебувало понад 3 мільйона гривень.

За цим фактом триває досудове розслідування за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України.

Джерело: Прес-центр СБ України