друкувати


Чи добре м'ясо на івано-франківському ринку?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-29 02:30:10

Багато питань і перемовин виникало в іванофранківців щодо якості і походження м’яса на ринку.

Тож, щоб дізнатися звідки везуть таку продукцію та яка ситуація нині на ринку м'ясних продуктів звернулився до Івано-Франківської міської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

"М’ясо на ринку вже останніх п’ять років лише українського виробництва, - коментує завідуючий лабораторією Ігор Леб. – Навіть якщо на ринок попадали субпродукти чи частини туші тварини, привезені з Польщі, Голандії чи інших країн, то продавців матеріально наказували, накладали штрафи. Нині м'ясо на ринок завозиться з Франківської та Тернопільської областей".

Якість м’яса, як наголошує завідуючий лабораторією, часто залежить і від віку тварини. Якщо, згідно з міжнародними стандартами, тварину вигодовували 7-8 місяців до 80-100 кг, то така продукція буде високої якості. А якщо тварині вже 1,5-2 роки, то це вже інша справа.

За словами спеціаліста, дуже сильно на якість м'яса впливає годівля тварини. На ринок м'ясо, восновному, поступає із свинокомплексів. Там ветеринарна служба зобов'язана контролювати всі процеси, а також брати необхідні проби. В самій лабораторії перевіряєють продукцію на бактеріологічні захворювання.

Щодо вмісту в м’ясі гормональних препаратів керівник лабораторії не зміг нічого сказати, адже в закладі такі аналізи не проводяться. Хоча, якщо брати до уваги те ж польське м’ясо, про яке стільки говорили, то варто зауважити, що його ретельно перевіряли, адже з обстеженнями в Євросоюзі дуже строго.

Тому, як то кажуть, не такий страшний чорт… А якщо взяти до уваги "продукцію від дядька", то ніхто й не скаже, чим годують і які препарати дають тварині. Хоча, завідуючий зауважує, що м'яса на українському ринку нині вдосталь, тож немає потреби його завозит из сусідніх країн.

Джерело: Бліц-інфо