друкувати


Останнє попередження для Росії оголосив Вашингтон

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-25 01:30:56

Державний секретар США Джон Керрі в ніч проти п'ятниці оприлюднив свій коментар щодо ситуації в Україні, в якому, фактично, висловив останнє попередження для Російської Федерації щодо припинення нею агресії.

Текст документа розміщено на офіційному сайті Державного департаменту США, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Після сьогоднішніх погрозливих пересувань російських військ до кордону з Україною, дозвольте мені бути ясним: якщо Росія продовжуватиме в цьому напрямі, це буде не просто серйозною помилкою, це буде дорогою помилкою. Міжнародна реакція на вибір, зроблений російськими лідерами, вже негативно позначилася на економіці Росії. Прем'єр-міністр Медведєв вже згадав про ціну, що сплачує Росія. Навіть президент Путін визнав це", - наголосив Керрі.

При цьому він навів конкретні приклади: виснажується довіра інвесторів - "близько 70 млрд дол. капіталу витекло з російської фінансової системи в першому кварталі 2014 року, більше ніж за весь минулий рік". Крім того, за його словами, "оцінки зростання на 2014 рік були переглянуті в бік зниження на два-три відсоткових пункти". І це відбувається в той рік, коли зростання ВВП і без того перебуває на найнижчому показнику з 2009 року.

"Тим часом, Центральний банк Росії був змушений витратити більше ніж 20 млрд дол., аби утримати курс рубля, що вимиває резервні запаси Росії",- додав держсекретар США.

"Те, що я описав, є просто реальним зрізом ситуації, але також, на жаль, попереднім уявленням, як вільний світ реагуватиме, якщо Росія продовжить нарощувати те, що вони обіцяли призвести до деескалації", - зауважив Джон Керрі.

Він наголосив, що для Росії вікно можливостей змінити курс закривається.

"Сім днів, дві протилежних відповіді (виконання Женевської угоди Росією і Україною - ред.) й одна істина, яку неможна ігнорувати: світ залишатиметься згуртованим за Україну",- підкреслив Керрі.

За його словами, зараз президент Путін і Росія стоять перед вибором.

"Якщо Росія обирає шлях деескалації, міжнародне співтовариство - всі ми - будемо це тільки вітати. Якщо Росія не зробить цього, світ переконається, що вартість для неї буде тільки зростати. І, як президент Обама підтвердив раніше сьогодні, ми готові діяти", - підсумував державний секретар США.

Джерело: Укрінформ