друкувати


Річка Бистриця у смітті. Хто відповідатиме за це?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-25 11:00:02

"Минулого тижня прогулюючись з псом, підійшла аж до Бистриці зі сторони мікрорайону Опришівці. Незважаючи на гарну погоду та зазеленілі дерева, поверталась з поганим настроєм. Адже шлях до річки за зиму перетворися на смітник з купами будівельного сміття".

Лист такого змісту з відповідними фото надійшов на редакційну пошту від франківчанки Світлани.

Кореспондент "Бліц-Інфо" вирішив з’ясувати в екологічній інспекції, хто несе відповідальність за сміття у зеленій зоні міста.

"Кожна адміністративна одиниця несе відповідальність за сміття, - коментує начальник відділу екологічного контролю Валерій Виклинець. - Згідно зі статтею 33 Закону України "Про місцеве самоврядування", здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель покладено на органи самоврядування на місцях".

За словами чиновника, мікрорайон Опришівці належить до Івано-Франківська і за це сміття має відповідати міська рада. Але є одне але… За словами начальника відділу екологічного контролю, інспекція може дати припис міській раді, згідно якого та зобов’язана буде зреагувати на ситуацію. Наступним кроком може стати штраф за неналежне поводження з відходами.

Хоча, за словами чиновника, щоб вжити радикальніші санкції, тобто накласти штраф, необхідно знайти порушника. Тобто, особу що вивозить сміття на береги річок.

Отже, знову виходить замкнутий круг. З одного боку інспекція, яка наче створена для контролю екологічної ситуації. А з іншого – міська рада, яка згідно із законом несе пряму відповідальність. Але ж купи сміття не зменшуються, незважаючи на кількість чиновників, які мали б контролювати цей процес. На берегах та в зелених зонах залишаються величезні звалища старого взуття, пластикових пляшок, поліетиленових пакетів та будівельного сміття.

Але ж чи безпечно це для людей, які ходять по тій дорозі. Для дітей, котрі через місяць ходитимуть на річку купатися? Адже, крім всього, сміття потрапляє в невеликий потічок, розкладається там, а продукти розпаду потрапляють у стічні води. Про естетичний вигляд даної території й говорити не варто.

Попри все, над цим безмежним сміттєвим полем майоріє вивіска про штраф у 1000 гривень. Але хто ж той штраф накладатиме чи ловитиме за руку злочинця з пластиковою пляшкою, мішком будівельного сміття чи іншими непотрібними речами - й досі загадка. Як то кажуть, рівняння з кількома невідомими.

Джерело: Бліц-інфо