друкувати


Уряд схвалив розпочав реформу місцевого самоврядування – схвалено перший законопроект

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-24 02:25:02

Кабінет Міністрів схвалив проект Закону "Про співробітництво територіальних громад", що є першим із законопроектів, які Мінрегіон готує на реалізацію Концепції реформи місцевогосамоврядування.

Про це повідомили в прес-службі Кабміну 24 квітня.

Як повідомляється, за основу для цього документу були взяті напрацювання вітчизняних експертів, які пропонували прийняти такий закон ще кілька років тому.

"Уряд схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування, якою передбачається повна децентралізація влади і передача повноважень на місця територіальним громадам. Ми напрацювали зміни до Конституції України і направили їх до Конституційної комісії, детакож передбачили децентралізацію влади, делегування повноважень, закріплення фінансовихоснов, тобто податків, для територіальних громад", - зазначив Міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман, презентуючи законопроект.

Проект цього документу дозволить суттєво розширити зусилля громад для розв’язання ними спільних проблем соціально-економічного розвитку. Це може бути, наприклад, будівництво і утримання лікарень, вирішення проблем вивезення сміття, забезпечення водопостачання тощо. Новим законом також передбачено п’ять можливих форм співпраці–делегування одній з громад виконання певних завдань з передачею ресурсів, реалізація спільних проектів, створення і утримання спільних комунальних підприємств чи установ, і навіть утворення спільного органу управління длявиконання певних повноважень.

Крім того проектом Закону визначено механізми такого співробітництва,його фінансування та контролю.

Володимир Гройсман повідомив про передбачене проектом Закону державне стимулювання співробітництва громад, зокрема шляхом надання субвенцій місцевим бюджетам у пріоритетних сферах державної політики. Держава таким чином матиме можливість стимулювати посилення спроможності громад до забезпечення реалізації більш широкого кола повноважень, а отже сприяти їх підготовці довпровадження реформи місцевого самоврядування в повному обсязі.

Володимир Гройсман зазначив, що цей законопроект, схвалений Урядом, було попередньо погоджено із багатьма представниками місцевих громад. Окрім того, за його інформацією, вже сьогодні є ряд громад, які готові одразу після прийняття Закону Верховною Радоюдовести на практиці ефективність об’єднання зусиль.

Джерело: 5 канал