друкувати


Відміни заборони на експорт м'яса в Україну добивається Польща

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-24 09:05:03

Україна повинна відмінити ембарго на польське м'ясо, оскільки Варшава не може бути заручником відносин між Києвом і Москвою.

Про це заявив в середу голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Розумію, що Україна трохи перебуває у лещатах, адже не зможе продавати свою продукцію Росії, якщо купуватиме нашу продукцію... Але Україна не повинна необгрунтовано ставитися до Польщі, як до країни, яка підлягає ембарго лише тому, що Росія використовує примус чи шантаж", - заявив Туск.

Він зазначив, що Польща теж ризикує торговельними відносинами з Росією, підтримуючи Україну.

"Для нас важливо, чи наші відносини є двосторонніми, якщо йдеться про солідарність. А якщо це - односторонні дії, то це не солідарність, а наївність", - заявив Туск, додавши, що Варшава не хоче бути наївною у відносинах з жодною країною.

Він повідомив, що поставив завдання усім міністрам, які підтримують контакти з українськими колегами, аби піднімали це питання під час переговорів. Туск також пообіцяв обговорити питання скасування ембарго на польське м'ясо у переговорах з українською стороною.

Україна в 2008 році заборонила ввезення польської яловичини через виявлення в РП хвороби коров'ячого сказу.

17 лютого цього року Україна заборонила ввезення з Польщі свинини через виявлення в Польщі африканської чуми свиней.

Міністр сільського господарства Польщі Марек Савіцький у середу переконував, що польська яловичина і свинина є безпечною, проте поки що не може домовитися з українською стороною про відновлення ввезення м'ясної продукції.

Джерело: Укрінформ